Λίγους νικητές και πολλούς ηττημένους άφησε στη χρηματιστηριακή αγορά, η σκληρή οκταετία των μνημονίων. Όταν στις 6 Μαίου του 2010 η Βουλή των Ελλήνων  υπερψήφισε το πρώτο δανειακό πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1.678,42 μονάδες. Χθες, με την ολοκλήρωση του τρίτου κατά σειράν προγράμματος οικονομικής στήριξης, ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος χρηματιστηριακός Δείκτης, έκλεισε στις 712,61 μονάδες. Καταγράφοντας απώλειες 57,5%, στη διάρκεια των 3.053  μνημονιακών ημερών.

Σε αυτήν τη μακρά περίοδο της δοκιμασίας για την οικονομία, τις επιχειρήσεις ,αλλά και την ίδια την κοινωνία, στο χρηματιστηριακό ‘’ταμπλό’’ βρέθηκαν 155 κοινές μετοχές. Οι οποίες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Από τα ‘’χαρτιά’’ αυτά, στα οποία δεν συγκαταλέγονται οι προνομιούχοι τίτλοι και οι εταιρείες της Εναλλακτικής αγοράς, τα 99 είναι εγκλωβισμένα στην ‘’κόκκινη ζώνη’’ των ζημιών. Ζημιές που ειδικά για τις τράπεζες, βρίσκονται στο εφιαλτικό επίπεδο του 99%…

Αυτή όμως είναι η μία όψη της θλιβερής χρηματιστηριακής πραγματικότητας. Για την από την άλλη πλευρά , υπάρχουν και 56 μετοχές που έχουν κατορθώσει να πάνε κόντρα στους ανέμους της απαξίωσης. Τα συγκεκριμένα ‘’χαρτιά’’ γράφουν κέρδη μέχρι και…1.169,75% και ουσιαστικά, οι επιχειρηματίες που είναι βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες, αναδεικνύονται σε μεγάλους νικητές των… μνημονίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της οκταετίας, ο μετοχικός πλούτος των 56 κερδοφόρων, εισηγμένων εταιρειών, ενισχύθηκε κατά 13,5 δισ. ευρώ. Τα θετικά οικονομικά μεγέθη, η  διεθνοποίηση και ο ισχυρός εξαγωγικός προσανατολισμός, το αποτελεσματικό μάνατζμεντ, οι ορθολογικές κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου των λειτουργικών εξόδων,  τα σημαντικά ερείσματα στην αγορά, αλλά και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι τα βασικά ‘’μυστικά’’ της επιτυχίας.

Η «χρυσή» τριπλέτα και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές

Η εταιρεία ‘’Ικτίνος’’ συμφερόντων της οικογένειας του Ευάγγελου Χαϊδά, είναι εκείνη που κατέχει τα σκήπτρα των χρηματιστηριακών αποδόσεων στην οκταετή περίοδο των μνημονίων. Με την αποτίμησή της να έχει υπερδεκαπλασιαστεί, αφού ξεκίνησε από τα 13,1 εκατ. ευρώ και τώρα είναι στα 166,9 εκατ. ευρώ. Δεύτερο σε απόδοση ‘’χαρτί’’ είναι αυτό της ‘’mermeren’’ με κέρδη 865,22%, ενώ ακολουθεί η ‘’Ευρωπαϊκή Πίστη’’ του Χρήστου Γεωργακόπουλου, με άνοδο 538,89%…

Κρίνοντας με όρους ενίσχυσης της χρηματιστηριακής αξίας, η Coca Cola του Γιώργου Δαυίδ, που έχει μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος, παρουσιάζει άνοδο 4,6 δις ευρώ, καθώς η μετοχή έχει ανέβει κατά 70,69%.

Κατά 1,2 δις ευρώ, έχει ανέβει η  αποτίμηση της Μότορ Όιλ, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη. Με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 135,42% στα χρόνια των μνημονίων.

Επίσης κατά 1,2 δις  έχει αυξηθεί η αποτίμηση του ΟΤΕ που ελέγχεται από τη γερμανική Deutsche Telecom, παρά το γεγονός ότι η μετοχή έχει σημειώσει συγκριτικά μικρή άνοδο της τάξεως του 29,88%.

Η Jumbo του Απόστολου Βακάκη έχει κάνει ανοδικό άλμα 180,37%, με τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει ενισχυθεί κατά 1,1 δις, ευρώ.

Υπερδιπλάσια έχει γίνει η κεφαλαιοποίηση της ‘’Μυτιληναίος’’ με το ‘’χαρτί’’ του ενοποιημένου πλέον ομίλου να έχει ενισχυθεί κατά 107,95%, δικαιώνοντας πλήρως τις επιχειρηματικές κινήσεις του διορατικού Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ραγδαία είναι και η ανατίμηση της ‘’Καρέλιας’’ συμφερόντων της  φερώνυμης οικογένειας των (διχασμένων) κληρονόμων. Το υπερσυγκεντρωμένο ‘’χαρτί’’ έχει σημειώσει άνοδο 340,13% , με την τιμή της μετοχής να είναι μακράν η υψηλότερη από κάθε άλλο εισηγμένο τίτλο( στα 272 ευρώ).

Ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές της αγοράς είναι ακόμη η GrIvalia, που έχει περάσει στον έλεγχο του Πρέμ Γουάτσα, η ‘’Ελβάλ -Χαλκόρ’’ του ομίλου Στασινόπουλου, η ‘’Αεροπορία Αιγαίου’’ και η Autohellas συμφερόντων του Ευτύχη Βασιλάκη, η ‘’Σαράντης’’ των φερώνυμων αδελφών Γρηγόρη και Kυριάκου, η Lamda του Έλληνα μεγιστάνα Σπύρου Λάτση, τα ‘’Πλαστικά Κρήτης’’ της οικογένειας Λεμπιδάκη, όπως επίσης  η Τέρνα Ενεργειακή και η Γεκ-Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη.

Πέραν τούτων εξαιρετική σημαντική είναι η επίδοση του + 355,69% που καταγράφει η ‘’Κρί-Κρί’’ του Παναγιώτη Τσινάβου, όπως επίσης και η άνοδος κατά 451,18  της ‘’Καράτζης’’ της ομώνυμης οικογένειας. Τα ίδια ισχύουν και για τα ‘’Πλαστικά Θράκης’’ της οικογένειας Χαλιωρή , αλλά και για την Quest του Θόδωρου Φέσσα. Υπάρχουν ακόμη και αρκετές άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις με χρηματιστηριακές υπεραξίες στα 8 χρόνια των μνημονίων.

Στην αντίπερα όχθη και πέραν των τραπεζών, σε τροχιά χρηματιστηριακών ζημιών βρίσκονται μεταξύ των άλλων η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η MIG, η Ιντραλότ κ.α. Συνολικά οι 99 εταιρείες που είναι στο ‘’κόκκινο’’ έχουν χάσει 13,3 δις ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται στα μεγέθη αυτά οι κεφαλαιακές αυξήσεις. Κατά κύριο λόγο για τις μεγάλες απώλειες που ‘’γράφει΄΄ ο Γενικός Δείκτης ευθύνονται οι τράπεζες…

Ο Ευάγγελος Χαϊδάς από την Ρεντίνα καρδίτσας

mononews.gr