Χωρίς αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η τρίωρη συνάντηση της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομίας να έχει "κατεβάσει" σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται αύριο, εν τούτοις είναι άγνωστο αν αυτό το κείμενο θα πάει ως έχει προς ψήφιση στη Βουλή.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα το ζήτημα της δυνατότητας διαγραφής, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών οφειλών, των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), παραμένει ένα από τα ανοικτά ζητήματα. Η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής σε οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ, εν αντιθέσει με τους δανειστές οι οποίοι θέλουν να δίνεται αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Μια ακόμη εκκρεμότητα, για την οποία φαίνεται ότι θα βρεθεί λύση, είναι το κατώφλι των οφειλών που θα πρέπει να έχει μια επιχείρηση ώστε να δικαιούται να υπαχθεί στον μηχανισμό. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι αίτηση μπορεί να υποβάλει όποιος έχει οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ με τους δανειστές και τις τράπεζες να ζητούν το όριο αυτό να διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ.

Πάντως το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξο ότι θα επέλθει συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα και ότι τα περισσότερα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν κλείσει.

Αλεξάνδρα Γκίτση (Capital.gr)