Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ήδη ένας μήνας που πολύ γρήγορα θα ήθελαν να ξεχάσουν οι έμποροι της πόλης, καθώς λόγω των δύο απανωτών κυμάτων κακοκαιρίας, η αγορά έμεινε κλειστή για μία και πλέον εβδομάδα, ενώ και τις υπόλοιπες μέρες ουσιαστικά υπολειτουργούσε, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια τζίρου.

Και, όμως ο Σεπτέμβριος είχε ξεκινήσει τόσο ελπιδοφόρα με τη «Λευκή Νύχτα» που είχε πραγματοποιηθεί και έδινε ελπίδες ότι το καλό καλοκαίρι που είχε προηγηθεί, θα είχε και συνέχεια.

Όμως ο καιρός είχε άλλα σχέδια. Μέσα σε 20 μέρες η πόλη δέχτηκε δύο θεομηνίες, πρωτοφανούς έντασης. «Στο πρώτο κύμα τα καταστήματα έμειναν κλειστά από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο που ανοίξαμε προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον όγκο των ζημιών» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και πρόσθεσε πως ακολούθησαν δύο εβδομάδες, όπου η ψυχολογία και η οικονομική δυνατότητα του κόσμου ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Μετά ήρθε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας και πάλι για τρεις με τέσσερις μήνες τα καταστήματα είτε έκλεισαν με αποφάσεις της πολιτείας λόγω της διακοπής κυκλοφορίας είτε γιατί δεν υπήρχε ρεύμα. Είναι αναμενόμενο πως με τον κόσμο να έχει να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ζημιές στα σπίτια του, στις επιχειρήσεις του, δεν υπήρχε δυνατότητα για αγορές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις καταστροφές των πλημμυρών, επιδρούν και στην εμπορική αγορά, με την κατανάλωση τον Σεπτέμβριο να έχει μειωθεί σημαντικά».

Οι έμποροι ζητούν μέτρα στήριξης, όπως με τις αναστολές εργαζομένων, αλλά και φορολογικές, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Ζητούν για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις να υπάρχει όχι μόνο αναστολή, αλλά ένα «ψαλίδι», καθώς με τις αναστολές κάποια στιγμή θα υποχρεωθούν να τις καταβάλλουν έστω και αν περάσει ένα εξάμηνο.

«Υπάρχουν τα εργαλεία στήριξης των εμπορικών και ευρύτερα επιχειρήσεων από την περίπτωση της πανδημίας που υπήρξε μια βοήθεια στην εμπορική αγορά, και τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και τώρα» επισήμανε ο κ. Οντόπουλος.

Φώτης Σπανός, Θεσσαλία