Η γενική συνέλευση του Συλλόγου Συνθετών Στιχουργών «Το Μέτρον» αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον ορισμό μάνατζερ, ο οποίος θα αναλάβει να μετασχηματίσει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας
Καμία συζήτηση πλέον με την ΑΕΠΙ - η εμπιστοσύνη μεταξύ μας έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Ζητάμε από την υπουργό Πολιτισμού να οριστεί επίτροπος. Αυτή, με δυο λόγια, είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Συνθετών Στιχουργών «Το Μέτρον». Είναι και η απάντηση του ισχυρότερου φορέα των δημιουργών απέναντι στην αναδίπλωση της ΑΕΠΙ, η οποία ακολούθησε το πόρισμα-κόλαφο εναντίον της ιδιωτικής εισπρακτικής εταιρείας.
Ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε διατάξει ο Νίκος Ξυδάκης όσο ήταν υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε για την περίοδο 2011-2014 αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους δημιουργούς, ζημίες συνολικού ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έξοδα υψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας. Αυτό δεν εμπόδισε τον διευθύνοντα σύμβουλο το 2011 να αμείβεται με 52.000 ευρώ μηνιαίως και συγγενικά του πρόσωπα με συνολικά πάνω από 460.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, εκπροσωπώντας περισσότερους από 10.000 δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΑΕΠΙ στο διάστημα 2011-2014 παρακράτησε 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκατ. Ξέχωρα τα αδιανέμητα δικαιώματα που δεν αποδόθηκαν, αν και εισπράχθηκαν, τα δάνεια της εταιρείας σε μέλη του Δ.Σ. και πολλά άλλα.
Η επιβεβαίωση ότι η ΑΕΠΙ είναι τόσο σαθρή όσο πολλοί επί δεκαετίες κατήγγελλαν, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Ξαρχάκος επισήμανε ότι ο φορέας «είναι ουσιαστικά πτωχευμένος από τις οικονομικές ατασθαλίες της διοίκησής του», καθώς και ότι «το αρχικό νομοσχέδιο Μπαλτά (για τα πνευματικά δικαιώματα) εξελίχθηκε σε έκτρωμα που δεν είχε πρόβλεψη για την ουσιαστική εξυγίανση» της εταιρείας. Αντίθετα, για «φωτογραφικές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ» μιλούν και πολλοί από τους ομοτέχνους του, που συμφωνούν μαζί του ως προς την ανάγκη εξυγίανσής της.
«Να μη διακοπεί η ομαλή λειτουργία είσπραξης και διανομής της ΑΕΠΙ. Να μην υπάρξει κενό ή χάος στην αγορά που θα είχε αποτέλεσμα οι μεν χρήστες να μην μπορούν να παίξουν νόμιμα μουσική, οι δε δημιουργοί να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα», τονίζει σχετικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης. Και προτείνει να οριστεί επίτροπος-μάνατζερ, ο οποίος θα αναλάβει τον μετασχηματισμό της ΑΕΠΙ «σε συνεταιριστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από τους έχοντες έννομο συμφέρον». Παράλληλα, επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτά «ποια είναι η τύχη του τελευταίου σ/ν για τη ρύθμιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και σε ποιές ενέργειες θα προβεί (η υπουργός) προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα».
ΑΜΚ 25 εκατ. ευρώ
Την ώρα που η Λυδία Κονιόρδου έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα, η ΑΕΠΙ, αναδιπλούμενη, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε «αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, για την πλήρη κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της», ότι επεξεργάζεται νέο επιχειρηματικό σχέδιο και ότι αλλάζει τα μέλη του Δ.Σ. με δημιουργούς-μέλη της, καθώς «και με πρόσωπα υψηλού κύρους και γνώσης του αντικειμένου». Ούτε λόγος, όμως, για επίτροπο.
Φώτης Απέργης "Επένδυση"