Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, να γίνει γνωστή η απόφαση του Πρωτοδικείου σχετικά με το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων  (ΕΑΣ Τρικάλων) για αναδιάρθρωση του δανεισμού του μέσω υπαγωγής στο άρθρο 106Β (πρώην άρθρο 99). Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο της πόλης στις 6 Νοεμβρίου 2017 και το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

“Προγνωστικά” δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μη έκδοση της απόφασης μέχρι σήμερα, σχετίζεται κυρίως με την καθυστερημένη σύνταξη του ισολογισμού του Συνεταιρισμού, για το οικονομικό έτος 2016, ο οποίος κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Το δικαστήριο ζήτησε επί πλέον εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν τον ισολογισμό, καθώς σε αυτόν αποκαλύπτονται δυσμενή οικονομικά δεδομένα που δεν περιέχονται στην αίτηση υπαγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακροαματική διαδικασία η ΕΑΣ Τρικάλων εξασφάλισε την συναίνεση των πιστωτών της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 106β τάχθηκαν όλες οι τράπεζες, με επικεφαλής την τράπεζα Πειραιώς που είναι ο μεγαλύτερος των δανειστών καθώς έχει χορηγήσει τα περισσότερα κεφάλαια μέσω της παλιάς ΑΤΕ, προμηθευτές της επιχείρησης, και οι εργαζόμενοι.

Έντονες αντιρρήσεις, με αμφιβολίες ως προς την βιωσιμότητα της επιχείρησης, εκφράστηκαν από την κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της παλιάς Αγροτικής τράπεζας η οποία διαθέτει υποθήκες σε πολλά περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης. Αρνητικοί ήταν επίσης τόσο ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) όσο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου, βάσει των οικονομικών δεδομένων που εξετάστηκαν, κρίνει μη βιώσιμη την λειτουργία του Συνεταιρισμού τότε η Ένωση και οι επιχειρήσεις της θα τεθούν σε εκκαθάριση.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr