Αρνήθηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, οι κ. Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης και Ιωάννης Μπλάνας.

Οι παραιτήσεις των δύο, που είχαν προσυμφωνηθεί με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη μετά τις αποκαλύψεις για αναβάθμιση των μηνιαίων αποδοχών τους στις 20.000 ευρώ, η οποία συνοδεύτηκε με αναδρομικά ύψους 100.000 ευρώ έκαστος, έπρεπε να υποβληθούν και τυπικά στο εποπτικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ. Αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ανεξάρτητους διαχειριστές συστημάτων ενέργειας, όπως είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, του εποπτικού πήρε απρόσμενη τροπή, όταν οι κ. Κορωνιωτάκης και Μπλάνας δήλωσαν ότι δεν παραιτούνται, ζητώντας χρόνο αποκατάστασης της φήμης τους, που όπως είπαν επλήγη από τους χειρισμούς του κ. Σταθάκη. «Μας έδωσε βορά στα ΜΜΕ και στην κοινωνία», φέρεται να είπαν, αναφερόμενοι προφανώς στη δημοσιοποίηση της απόφασης αποδοχής των παραιτήσεών τους μέσω δελτίου Τύπου του Υπουργείου.

Η στάση των δύο έφερε προ εκπλήξεως και σε πραγματική απόγνωση τον πρόεδρο του εποπτικού, Νίκο Καϊμάκη, ο οποίος φέρεται να δήλωνε: «εγώ μόλις πάρω τα ονόματα πρέπει να ορίσω τους αντικαταστάτες». Έξαλλος φέρεται να έγινε ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα και δεν είναι τυχαία η απόλυτη και κάθετη τοποθέτηση κύκλων του υπουργείου για το θέμα. «Η αντικατάσταση των μελών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι δεδομένη και δρομολογημένη, έχουν βρεθεί ήδη οι αντικαταστάτες και την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το εποπτικό συμβούλιο για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία των αλλαγών», τόνιζαν φανερά ενοχλημένοι.

Η χθεσινή εξέλιξη δυναμιτίζει περαιτέρω τα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα στον τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει διαμορφώσει η γραμμή Σκουρλέτη.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή (Χρύσα Λιάγγου)