Ελκυστικός ο ήλιος του Δήμου Τεμπών για τους Γάλλους οι οποίοι προχωρούν στην κατασκευή και δεύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού 9MW στη θέση 'Κραταιά" κοντά στον οικισμό Νέσσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, όπως και το πρώτο έργο κοντά Χειμάδι, είναι επένδυση της Heliothema Energy S.A., μέλους της EDF EN Hellas, Ελληνικού βραχίονα του γαλλικού κολοσσού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, EDF Energies Nouvelles.

Συνολικά το έργο περιλαμβάνει: 

-Την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής ισχύος 9ΜW, δηλαδή 28.125 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 320W έκαστο, τύπου CS6U-320P , της εταιρίας Canadian Solar, καθώς και 9 μετατροπείς της εταιρίας Gamesa, τύπου E – 1MW.  

-Την κατασκευή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για την τοποθέτηση τόσο των φωτοβολταϊκών πλαισίων, όσο και των μετατροπέων ενέργειας.  

-Την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου Ελέγχου  Κατασκευή Υπόγειου Δικτύου Μέσης Τάσης κατά μήκος των υποστηρικτικών δομών και κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου για τη συγκέντρωση της συνολικής παραγόμενης ενέργειας.  

-Τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου όπου απαιτηθεί.  

-Τη διασύνδεση του έργου με τον Υποσταθμό Λάρισα ΙΙ μέσω της υπόγειας Γραμμής Μέσης Τάσης.

Το συγκεκριμένο έργο, μαζί με εκείνο στο Χειμάδι, ανήκουν στους μεγαλύτερους σε ισχύ φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη χώρας μας. Στην κορυφή εξακολουθεί να βρίσκεται το πάρκο της Επίλεκτος στα Φάρσαλα με ισχύ 9,9 MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλική εταιρεία έχει εξασφαλίσει στη χώρα μας 11 άδειες, συνολικής ισχύος 159MW για 11 σταθμούς σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Bοιωτίας και της Kοζάνης.

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr