Το 2020 έφερε ζημιές για την κύρια κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της Φαρσαλινής Επίλεκτος, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, οι οποίες ταλάνισαν τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας διεθνώς.

Ωστόσο, η εταιρεία για το 2021 θα αναπτύξει τις δραστηριότητές της τόσο στον βασικό της κλάδο, όσο και τον ενεργειακό βραχίονά της, με επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα και βιοαέριο.

Για τα σχέδια της εισηγμένης ο CEO, Ευριπίδης Δοντάς μίλησε στο Liberal Markets.

Η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της Επίλεκτος έκλεισε με ζημιές στην οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2020, και συνεχίζει να είναι ζημιογόνα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης.

Ειδικότερα ο όμιλος κατά τη διαχειριστική χρήση, κατέγραψε ζημιές 2,12 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,44 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως των 5,563 εκατ. ευρώ, διαφορά που εκτός από την πανδημία οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης ήταν περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με τη χρήση που έληξε το 2020, από τη θετική επίδραση του άρθρου 106Β.

Ωστόσο για το 2021, η διοίκηση της εισηγμένης σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της. Στον σχεδιασμό της εντάσσεται η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της θυγατρικής Επίλεκτος Ενεργειακής, μέσω της ανάπτυξης νέων projects που αφορούν στο βιοαέριο και στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Ο Όμιλος δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στον κλάδο της ενέργειας. Για το 2021 δρομολογούνται επενδύσεις που θα αφορούν σε νέα έργα στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου, καθώς επίσης και έργα που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά» εξηγεί στο Liberal Markets ο CEO της εισηγμένης, Ευριπίδης Δοντάς.

Υπενθυμίζεται πως η Επίλεκτος Ενεργειακή από το 2019 λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο 9,99 MW στα Φάρσαλα, και στο ίδιο γεωγραφικό σημείο δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου, με ισχύ 5,3 MW (φωτογραφία).

Ενίσχυση της κλωστοϋφαντουργίας

Ωστόσο κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η κλωστοϋφαντουργία. Η εισηγμένη έχει επιδείξει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι έχουν ισχυροποιήσει τη θέση στην αγορά και έχουν προσδώσει τη θέση του μεγαλύτερου εγχώριου επενδυτή στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Η δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει από την εκκόκκιση, έως την τελική επεξεργασία και πώληση παντός είδους βαμβακερών νημάτων. Η εισηγμένη έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς το 70% περίπου της παραγωγής της, κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Πώς διαχειρίστηκε η διοίκηση της Επίλεκτος την πανδημία του κορονοϊου που ξέσπασε το 2020;

«Το 2020 οι επιπτώσεις του κορονοϊού ήταν ελεγχόμενες. Ωστόσο αναμένουμε το 2021 να επηρεαστούμε, κυρίως σε ό,τι αφορά στο supply chain. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες διασαλεύτηκαν και θα συνεχίζουν εκτιμώ να εμφανίζουν αρρυθμίες, σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες και στην έγκαιρη παράδοση των προϊόντων» επισημαίνει ο κ.Δοντάς.

Παρά τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπονται διεθνώς για το εμπόριο, ο κ.Δοντάς είναι αισιόδοξος πως το 2021 η εταιρεία θα καταγράψει ανάπτυξη, συγκριτικά με την χρήση που έληξε. Ο λόγος;

«Πιστεύω πως ένα κομμάτι της κλωστοϋφαντουργίας θα επιστρέψει στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες που έχει διαχυθεί σήμερα. Πρόκειται για το λεγόμενο domino effect της πανδημίας του κορωνοϊού» υπογραμμίζει ο CEO της Επίλεκτος, Ευριπίδης Δοντάς.

Ο έμπειρος επιχειρηματίας, προβλέπει ωστόσο πως το 2021 θα είναι χειρότερο από το 2020 για το διεθνές εμπόριο κάτι που οφείλεται «στην καθυστέρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, στις μειωμένες αφίξεις τουριστών που θα συνεχίσουν να καταγράφονται. Στην κανονικότητα θα επιστρέψουμε σταδιακά μεταξύ της διετίας 2022-2024, το 2021 θα είναι δύσκολο»

thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Liberal.gr)