Μια κίνηση που αναδιατάσσει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού και αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Delphi Economic Forum η Μυτιληναίος. Ο Γενικός Διευθυντής της Protergia, του ενεργειακού βραχίονα της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπερνουμπή, εξήγγειλε ειδικότερα την κατασκευή της πρώτης νέας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής: Χθες η Μυτιληναίος κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας  στον Αγ. Νικόλαο.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό  σταθμό συνδυασμένου κύκλου  στην Ευρώπη.

Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC - ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.

Η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος 650 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κίνηση της Μυτιληναίος, στην ενεργειακή σκακιέρα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της Μυτιληναίος, Ε. Μυτιληναίος, είχε αποκαλύψει ότι θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε 3 σημαντικές κινήσεις. Η πρώτη αφορούσε στην πρόταση για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμύνταιου, που αποτελεί και τη μόνη βιώσιμη πρόταση που συνδυάζει την ουσιαστική στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διασφαλίζει τη μη πώληση της μονάδας και την παραμονή κατά 100% στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Η δεύτερη μεγάλη κίνηση της Μυτιληναίος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 , όταν και θα λειτουργεί η νέα μονάδα. Η τρίτη κίνηση ενεργειακού σχεδιασμού θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για τις 3 θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δισ ευρώ.

Τι σημαίνει για την αγορά

Με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του (63%) αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου,  η νέα μονάδα αναμένεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε τρία χρόνια όταν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Η κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις μονάδες φυσικού αερίου, που αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια γέφυρα  για την ενεργειακή μετάβαση σε ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται περισσότερο στις ΑΠΕ. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 50 GW νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου, που θα βοηθήσουν ώστε μετά το 2030 το ενεργειακό σύστημα να μπορέσει να υποδεχθεί περισσότερα ΑΠΕ αλλά και μπαταρίες αποθήκευσης υψηλής ισχύος.

Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με τη νέα μονάδα η Μυτιληναίος θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της πάνω από τα 2.000 MW καθώς ήδη διαθέτει 1200 μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου και 200 MW ΑΠΕ.

Χάρης Φλουδόπουλος (Capital.gr)