Την έναρξη κατασκευής του αιολικού πάρκου, Αskio III, ισχύος 50,4 MW, στην Kοζάνη, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ισπανική, Iberdrola, προσφέροντας τη δυνατότητα τροφοδοσίας 54.000 νοικοκυριών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν έως και 150 άτομα, με τον μέσο όρο απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής να υπολογίζεται στα 75 άτομα. Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό report του ελληνικού γραφείου ΟΕΥ στην Μαδρίτη, το πάρκο θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες, ισχύος 4,2 MW η κάθε μία, με πτερύγια 70 μέτρων έκαστο, στοιχείο που καθιστά τη συνολική διάμετρο στα 150 μέτρα.

Προκειμένου να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η περιβαλλοντική επιβάρυνση, για τη μεταφορά αυτών θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική "blade lifter". Με τη συγκεκριμένη τεχνική, χρησιμοποιούνται καρότσες δέκα αξόνων, στις οποίες φορτώνεται το πτερύγιο ανυψωμένο, προκειμένου να απαιτείται μικρότερος χώρος για την πραγματοποίηση στροφής από το φορτηγό. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται χρήση των ήδη υπαρχόντων δρόμων και αποφεύγεται η αποξήλωση δένδρων για την επέκταση αυτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το επόμενο φθινόπωρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες χιονοπτώσεις της περιοχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εντούτοις, οι χιονοπτώσεις δεν αποτελούν τη μοναδική πρόκληση ολοκλήρωσης της υποδομής, αφού, τόσο το απότομο έδαφος, όσο και οι γενικότερες δύσκολες καιρικές συνθήκες στο συγκεκριμένο βουνό, δυσκολεύουν περαιτέρω τις εργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική εταιρεία είναι κάτοχος της Rokas στην Ελλάδα, ενώ έχει ανακοινώσει και τη δημιουργία τριών επιπλέον αιολικών πάρκων στη χώρα μας: • Το Mikronoros, στην Ροδόπη, ισχύος 33,6 MW • Το Rokani, στην Βοιωτία, 18 MW, το οποίο θα διαθέτει τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στην αγορά και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί εντός του έτους • Το Askio II, ισχύος 37,8 MW, στην Κοζάνη.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μάκης Αποστόλου BnB)