Συνολική ισχύ 5.326 MW αποδίδουν τα αιολικά πάρκα που ήταν συνδεδεμένα στο δίκτυο κατά το τέλος του Ιουνίου 2024. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση τη Στατιστική, κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 110 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.

Το προηγούμενο έτος, 2023, αποτέλεσε το δεύτερο -μετά το 2019- καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις. Το πλήθος των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023, συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού αύξησης στις αρχές του 2024.

Οι δρομολογημένες επενδύσεις

Κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περί τα 970 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.

Φυσικά, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.

Η γεωγραφική κατανομή

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.314 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).

Στον αντίποδα στις τελευταίες θέσεις σχετικά με τις αιολικές εγκαταστάσεις βρίσκεται η Θεσσαλία που φιλοξενεί 46 MW, το Βόρειο Αιγαίο με 41 ΜW και η Αττική με 35 MW.

Κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μόνο σε έξι Περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου.

Η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθά τη βέλτιστη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήματος και του καταναλωτή.

Οι επενδυτές

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:
η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1034 MW (19,4%)

η ΜORE με 766 MW (14,4%)

η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,7%)

η Principia με 368 MW (6,9%) και

η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%)

Ακολουθούν η Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.

Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 τα νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κλπ.

Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

Οι κατασκευαστές

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:

H Vestas έχει προμηθεύσει το 45% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η Enercon με 25,9%, η Siemens Gamesa με 16,4%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,8%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind, Leitwind κ.α.

Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 οι νέες ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο ήταν των Enercon, Vestas και Siemens Gamesa.

trikalaenimerosi.gr