Άγονη γραμμή οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας, με τις προκαταλήψεις και τον λαϊκισμό να ορθώνουν σημαντικά εμπόδια τη στιγμή που ο πλανήτης κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Με την παρουσία ΜΑΤ έξω απο το δημαρχείο Καρδίτσας, και παρά τις αντιδράσεις φορέων, σωματείων, πολιτών, ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα η διαδικασία δημοπράτησης εκμίσθωσης δέκα δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα παράγεται από ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στα Άγραφα.

Όταν συγκεντρωμένοι θέλησαν να μπουν στο δημαρχείο, τα ΜΑΤ τους απώθησαν, ενώ υπήρξε και ένταση με αστυνομικούς να ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης και χημικά. Η συγκέντρωση έληξε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.

Υπό το φόβο επεισοδίων βρισκόταν έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της μοναδικής εταιρείας που κατέθεσε προσφορά για τη δημοπρασία εισήλθαν στο χώρο του Δημαρχείου νωρίτερα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την είσοδό τους στο κτίριο. Λίγο πριν τις 9 έξω από το Δημαρχείο βρισκόταν πλήθος πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ώστε να αποτραπεί η δημοπρασία.

Την ίδια στιγμή στην είσοδο του Δημαρχείου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ πολιτών και δυνάμεων της αστυνομίας με την τελευταία να κάνει χρήση χημικών. Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά από μερικά λεπτά με τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου.

Πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διεξαγωγής της δημοπρασίας εισήλθαν στο χώρο του Δημαρχείου περίπου 15 εκπρόσωποι των φορέων που διαρτύρονταν για την τέλεση της διαδικασίας μεταξύ των οποίων ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Δομ. Βερίλλης, ο νέος Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνος και ζήτησαν την ακύρωση της διαδικασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια που διήρκησε η δημοπρασία (μία ώρα) η αντιπροσωπεία των φορέων με αυξημένους τόνους πολλές φορές επέμενε στο να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η διαδικασία με το Δήμαρχο Φ. Αλεξάκο που ήταν και μέλος της Επιτροπής για την διεξαγωγής της Δημοπρασίας να αντιτίνει τα δικά του επιχειρήματα. Τελικά η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ενός φακέλου από την ενδιαφερόμενη εταιρεία χωρίς να γίνουν προς το παρόν περισσότερα στοιχεία για την προσφορά που κατέθεσε.

Θυμίζουμε ότι η δημοπρασία αφορούσε την εκμίσθωση 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων, συνολικού εμβαδού 37.642,15 τ.μ. του Δήμου Καρδίτσας, για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πραγματοποίηση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό έργων υποδομής. Η μίσθωση οριζόταν για είκοσι έτη, με διακαίωμα ισόχρονης παράτασης. Το κατώτατο όριο πρώτης προσφοράς καθοριζόταν στα 30.000,00€, ως ετήσιο μίσθωμα και το οποίο «κλείδωσε» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου 2019.

Χ.Ψ.