Από την όμορη περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα τα Ιωάννινα, επανεκκινεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες, ενώ πρόκειται να διερευνηθούν επίσης πέντε υποθαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα, δεσμευόμενος παράλληλα για τη θεσμική θωράκιση των διαδικασιών προκειμένου να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εμπόδια.

Η πρώτη γεώτρηση στο χερσαίο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων θα γίνει το 2023. Ετος-ορόσημο του όλου εγχειρήματος είναι το 2026, οπότε θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων και στις έξι περιοχές και θα αποφασιστεί εάν η δυναμικότητά τους είναι επαρκής για να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους.

Η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, θα κριθεί από την ετοιμότητα της πολιτείας να το στηρίξει και την ανταπόκριση των αναδόχων εταιρειών στην επιτάχυνση του προγράμματος.

Η πολιτεία, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, είναι έτοιμη να δεσμευθεί για το μέρος που της αναλογεί. Δρομολογεί την επιτάχυνση του προγράμματος μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος και την ανακήρυξη των έργων ως εθνικής σημασίας, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική θωράκιση έναντι γραφειοκρατικών αδειοδοτικών διαδικασιών και άλλων εμποδίων.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2023 θα γνωρίζουμε εάν επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις βάσει των μελετών της ΕΔΕΥ για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

Ετος-ορόσημο του όλου εγχειρήματος θα είναι το 2026 οπότε θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων και θα αποφασιστεί εάν η δυναμικότητά τους αξίζει για να προχωρήσει η εκμετάλλευσή τους, που θα μετατρέψει τη χώρα από καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου σε παραγωγό.

Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται οι περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός Κόλπος, θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στις οποίες εμπλέκονται οι πολυεθνικές Exxonmobil και Τοtal και οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean.

Σε ότι αφορά τα Ιωάννινα, πρόκειται για την πλέον ώριμη περιοχή, που μετά την αποχώρηση της Repsol πέρασε 100% στον έλεγχο της Energean. H εταιρεία έχει ολοκληρώσει σεισμικές έρευνες σε έξι συνολικά δήμους της Ηπείρου το 2019, οι οποίες έδωσαν θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στον νομό Ιωαννίνων και προγραμματίζει γεώτρηση για τα μέσα του 2023. .Η Energean πραγματοποιεί σήμερα 5 γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, με χθεσινή δήλωσή του δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ερευνών και γεωτρήσεων στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr