Βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη θέση Ψυχικό, της Δημοτικής Ενότητας Ενιππέα, του Δήμου Κιλελέρ Φαρσάλων, εξασφάλισε την Τρίτη από την ΡΑΕ η εταιρεία ΣΑΚΕΛ η Τεχνική («Σακελλαρίου Γεώργιος και Σία Ε.Ε.»), με έδρα την Αθήνα.

Η είδηση είναι ότι πρόκειται για ένα νέο φαραωνικό πάρκο στην καρδιά του εύφορου θεσσαλικού κάμπου, το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα.

Μάλιστα πρόκειται να το υλοποιήσει μια μικρή εταιρεία, αν και δεν είναι καινούργια στο χώρο, ούτε στη Θεσσαλία, ΄καθώς πριν από μια δεκαετία είχε υλοποιήσει στο Μουζάκι ένα πάρκο 2 MW.

Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ στον κύκλο του περασμένου Ιουνίου και αφορούσε το μακράν μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ για τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι μόνο. Τηρουμένων όλων των τυπικών βημάτων (δημοσίευση, καταβολή του εφάπαξ τέλους έκδοσης βεβαίωσης κλπ) το «πράσινο φως» από την Αρχή δόθηκε με σχετική απόφαση του φέρει ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022.

Προφανώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση και μένει να φανεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εάν η συγκεκριμένη αίτηση είχε υποβληθεί στον επόμενο κύκλο μόνο οι εγγυητικές για την έκδοση της βεβαίωσης παραγωγού για ένα έργο τέτοιου μεγέθους θα ανέρχονταν σε 22 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς, όπως είναι γνωστό, με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Ιούλιο επιβλήθηκε ως προπαιτούμενο για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ ανά MW, η οποία προβλέπεται ότι θα επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή του αιτήματος για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Όσοι όμως, διαθέτουν παλαιότερες της νομοθετικής ρύθμισης άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση της εγγυητικής, θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν στους Διαχειριστές πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης.

Το μέτρο της εγγυητικής κρίθηκε απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερπληθώρα αιτήσεων για έργα ΑΠΕ και σε ένα τουλάχιστον βαθμό πέτυχε το σκοπό του, αφού στον κύκλο του Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 130 αιτήσεις για έργα ισχύος 1 GW, έναντι 743 αιτήσεων για έργα ισχύος 17,45 GW στον κύκλο του Ιουνίου.

Για το έργο της Λάρισας η ΣΑΚΕΛ Τεχνική ενδεχομένως να συνεργαστεί και με άλλους ενεργειακούς παίχτες.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr