Οι εγχώριοι ενεργειακοί όµιλοι διαµορφώνουν συµµαχίες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Χθες η «∆ΕΗ Ανανεώσιµες» προχώρησε στην εξαγορά της «Θρακικής Αιολικής 1 Α.Ε.» των οµίλων Κοπελούζου Σαµαρά, που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Στην ίδια περιοχή θα αναπτυχθεί και το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ισχύος 485 MW που βρισκόταν σε συζητήσεις µε τον όµιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη των δύο έργων. Σε σχετικές συζητήσεις µε τον όµιλο Κοπελούζου βρισκόταν και ο όµιλος Βαρδινογιάννη µέσω της Motor Oil. Πλέον µετά την εξαγορά της «Θρακικής Αιολικής 1 Α.Ε.» συνοµιλητής των δύο είναι η «∆ΕΗ Ανανεώσιµες» και ήδη στο τραπέζι βρίσκεται η δηµιουργία κοινού σχήµατος για την ανάπτυξη των δύο πιλοτικών υπεράκτιων της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό πέραν των ∆ΕΗ - TΕΡΝΑ Ενεργειακής - Μοtor Oil είναι πολύ πιθανό να συµµετάσχει και διεθνής παίκτης µε τεχνογνωσία σε αντίστοιχα έργα.

Στην πρώτη γραμμή της κούρσας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων φέρνει τη ΔΕΗ η συμφωνία που υπέγραψε χθες η θυγατρική της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με τους ομίλους Κοπελούζου - Σαμαρά για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο (ΥΑΠ) 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Το πρώτο ντιλ

Η συμφωνία προβλέπει ότι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της «Θρακικής Αιολικής 1 Α.Ε.». Η συμφωνία διασφαλίζει για τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» προβάδισμα στη νέα αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για μια ευρύτερη επιχειρηματική συμμαχία για την ανάπτυξη των πρώτων πιλοτικών έργων στη θαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει χαρακτηριστεί «go-to-area» περιοχή. Εργα που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί και στην εθνική, εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Εκτός από το υπεράκτιο αιολικό των ομίλων Κοπελούζου - Σαμαρά ισχύος 216 MW που έχει λάβει άδεια παραγωγής από το 2012 ως πιλοτικό έργο, το οποίο εξαιρείται των διαγωνιστικών διαδικασιών με τις οποίες θα προχωρήσουν τα υπόλοιπα υπεράκτια, θα αναπτυχθεί και το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ισχύος 485 MW που είχε καταθέσει αίτηση για άδεια επίσης από το 2012 για την ίδια περιοχή.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και όμιλος Κοπελούζου είχαν ξεκινήσει τις συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη των δύο έργων με πρώτο βήμα συνεργασίας το στάδιο των μελετών, στοχεύοντας στην αξιοποίηση των συνεργειών για να πετύχουν οικονομίες κλίμακας.

Πληροφορίες φέρουν τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επαφές με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και με τον όμιλο Βαρδινογιάννη που επίσης βρισκόταν σε συζητήσεις με τους δύο ομίλους για την είσοδό του σε ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα με αντικείμενο την ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ΔΕΗ και Motor Oil έχουν ήδη συμπράξει στον τομέα των ΑΠΕ μέσω της εξαγοράς από τις θυγατρικές τους «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και Μore αντίστοιχα του 49% η πρώτη και του 51% η δεύτερη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW της UNAGI, όπως επίσης και στον τομέα του υδρογόνου.

ΔΕΗ και Motor Oil μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen έχουν σχεδιάσει την πρώτη επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 12.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με προοπτική επέκτασης ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης από τα 100 MW στα 200 MW. Στόχος της κοινοπραξίας είναι να προχωρήσουν σε ακόμη δύο ανάλογου μεγέθους έργα στη λιγνιτική περιοχή της Μεγαλόπολης και στην ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Κορίνθου.

Και διεθνής παίκτης

Το σχήμα που θα προκύψει από τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ ΔΕΗ - TΕΡΝΑ Ενεργειακής - Μοtor Oil για την ανάπτυξη των δύο πιλοτικών υπεράκτιων της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή διεθνούς παίκτη με τεχνογνωσία σε αντίστοιχα έργα. Το πιθανότερο, δε, είναι να αποτελέσει και το όχημα της ΔΕΗ για την ευρύτερη δραστηριοποίησή της στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Οι στρατηγικές συμμαχίες εξάλλου αποτελούν τον κανόνα διεθνώς στην ανάπτυξη των μεγάλης κλίμακας υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ και στη χώρα μας όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που ενδιαφέρονται για τη νέα αγορά έχουν συμπράξει με ξένες εταιρείες που κατέχουν τεχνογνωσία, κάτι που τίθεται και ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς από τη σχετική νομοθεσία.

Το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε όλη τη Μεσόγειο και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Μέχρι σήμερα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον οκτώ επενδυτικά σχήματα, έξι εκ των οποίων αποτελούν συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και διεθνών εταιρειών. Οι εν λόγω επενδυτές θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν για την ανάπτυξη σε πρώτη φάση υπεράκτιων αιολικών συνολικής ισχύος 2.000 MW έως το 2030.

Σε αυτή την ισχύ συμπεριλαμβάνονται και τα δύο πιλοτικά έργα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης που με νόμο πήραν προβάδισμα, αφού απαλλάσσονται από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη εκδώσει άδεια έρευνας που αφορά τη θαλάσσια περιοχή η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της περιφερειακής ενότητας Εβρου και βορείως - βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW.

Ενα βήμα μπροστά

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με τη συμφωνία που υπέγραψε χθες περνάει ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές της στον κλάδο των υπεράκτιων και παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των ΑΠΕ, όπου μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα προχώρησε σε ακόμη μία στρατηγική συμμαχία με την Intrakat. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη μία στρατηγική κίνηση για τον όμιλο ΔΕΗ, ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μια επιβεβαίωση της αποφασιστικότητάς μας να επιτύχουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», Κωνσταντίνος Μαύρος. Ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη και υλοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή