Με προβληματισμό, δυσφορία και επικριτικούς τόνους έχει υποδεχτεί η αγορά εστίασης το «μίνι απαγορευτικό» που ισχύει από την Παρασκευή στη Λάρισα λόγω της ένταξής της στις επιβαρυμμένες επιδημιολογικά περιοχές. Στον κλάδο εστίασης και συναφών επαγγελμάτων του νομού επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναβρασμός καθώς στα αυξημένα κόστη σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας προστίθενται και οι «ζημιές» της πανδημίας, δοκιμάζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και τα περιοριστικά μέτρα για τους εισερχομένους σε κλειστούς χώρους. Παρακολουθώντας με έκπληξη και αμηχανία τις κυβερνητικές αποφάσεις, που από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενοχοποιούν για την πανδημία την εστίαση και τους ανθρώπους της, κάνουν λόγο για απροκάλυπτη «στοχοποίηση» του κλάδου και εκφράζουν τη δυσθυμία τους για το τεράστιο κόστος που υφίστανται κάθε φορά που τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται αρνητικά.

Μας στοχοποιούν

«Από τον περασμένο Μάιο, μετά από ένα πολύμηνο lockdown, τα χτυπήματα που δεχόμαστε είναι αλλεπάλληλα και ανηλεή» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Νίκος Αθανασούλης. Πλέον καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, που συν τοις άλλοις δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη και έναν αρκετό αριθμό εργαζομένων που θα μείνουν όλες αυτές τις ημέρες στην ανεργία. Δεν κατανοούμε γιατί τους ενοχλεί και πού ακριβώς επηρεάζει η μουσική εφόσον υπάρχουν υγειονομικά πρωτοκόλλα από τότε που ανοίξαμε ξανά τον περασμένο Μάιο και όλα τηρούνται κανονικά. Το μη παίξιμο μουσικής πού αποσκοπεί ακριβώς; Εδώ και μήνες κάνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, με το μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό, καθώς με τα πρώτα κρύα όλα τα καταστήματα θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο κλάδος μπορεί και δουλεύει ακόμη στους εξωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι θα είναι μόνον για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και ένα σημαντικό μέρος της πελατείας και του τζίρου θα χαθεί».

Ήδη μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών που προκλήθηκαν στην εστίαση, από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, τα αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες, μεταφορές, ενέργεια και υλικά συσκευασίας έγινε στην έκτακτη συνέλευση των μελών του ΣΙΚΑΕΛ την περασμένη εβδομάδα. Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων ήταν πως η εστίαση αποτελεί τον πλέον καταπονημένο κλάδο της οικονομίας, καθώς έχει απολέσει πάνω από το 40% του τζίρου συγκριτικά με την περίοδο της κανονικότητας, ενώ επιβαρύνονται με τον ειδικό φόρο του καφέ και τον ΦΠΑ, ο οποίος παραμένει 13% τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ακριβαίνει ο καφές

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι πρωτόγνωρη, και καθώς έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια απορρόφησης των επιπλέον κόστους, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής του καφέ, κατά 50 λεπτά (κατά 14,2% σε ποσοστό). Αυτό σημαίνει ότι ο καφές στα καταστήματα εστίασης από 3,50 ευρώ θα διατίθονταν στα 4 ευρώ. Σημειώνεται ότι παλιότερα ο καφές στη Λάρισα, διατίθεται και 3,80 ευρώ. Πάντως ανάλογη αύξηση θα υπάρχει και στην take away κατανάλωση, καθώς οι εταιρείες franchise, συναποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται από τις αυξήσεις σε λειτουργικά κόστη και πρώτες ύλες να προχωρήσουν στην ανατίμησή του κατά 30 λεπτά. Συνεπώς ο καφές σε πλαστικό ποτήρι θα ακριβύνει από τα 2 ευρώ στα 2,30. Η αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περάσει στους καταναλωτές για τις εταιρείες franchise από αύριο, ενώ άμεσα εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσουν και επαγγελματίες εστίασης.

Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, Νίκος Αθανασούλης, πρόκειται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, για να του μεταφέρει την εικόνα της πραγματικής αγοράς και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ θα ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης, όπως είναι η επιδότηση ενοικίου, η δυνατότητα αναστολή συμβάσεων εργασίας, η ενίσχυση της ρευστότητας κ.ά.                  

Γιώργος Νούλης Ελευθερία