Η επιδρομή των καταναλωτών σε είδη, όπως είναι η μαγιά, που άδειασαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και πλέον παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αποδεικνύει και στην πράξη περίτρανα πως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διατροφικής μας αλυσίδας είναι το ψωμί. 

Από τους 25 περίπου τόνους ψωμί που έβγαζαν οι 222 φούρνοι της Λάρισας προ κορονοϊού σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις στον νομό Λάρισας, τώρα ίσα που φτάνει τους 15 τόνους. Ένας από τους λόγους είναι πως μεγάλο ποσοστό πολιτών πλέον φτιάχνει ψωμί σπίτι του, άλλοι αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιοι βολεύονται με τυποποιημένα προϊόντα ψωμιού ή τρώνε λιγότερο. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας κ. Αλέξης Γκούλιος.

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει ότι στα γλυκίσματα η κίνηση είναι μηδαμινή, ενώ τα άλλα σκευάσματα όπως τυρόπιτες, σάντουιτς κ.λ.π. έχουν κατακόρυφη πτώση διότι είναι είδη που δεν μπορούν να διατηρηθούν την επόμενη μέρα. Η πτώση της επισκεψιμότητας των φούρνων έπεσε κατά 50%.

Την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ σημειώνεται αύξηση στην πώληση του ημερήσιου ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων μακράς διάρκειας κατά 40-50%, ενώ το αλεύρι οικιακής έχει εκτοξευτεί σε αύξηση των πωλήσεων κατά 141% καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ψήνουν ψωμί στο σπίτι.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Κώστας Γκιάστας Ελευθερία