Πρωτοφανή συμμετοχή είχε η χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο της εστίασης, στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ, ψητοπωλεία σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα παρέμειναν κλειστά για 24 ώρες. 

Την εικόνα με τις καρέκλες πάνω στα τραπέζια –όπως συνηθίζουν να τα τοποθετούν οι επιχειρήσεις εστίασης όταν κλείνουν– τη συναντούσες χθες σχεδόν παντού, ακόμη και σε πολυσύχναστες πλατείες, εκτός κέντρου, όπως αυτή της Νεάπολης στη Λάρισα.

Στις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και διανομής ετοίμων γευμάτων υπήρχαν τα σχετικά μηνύματα προς τους καταναλωτές. «Γεια σου Wolter. Λόγω της απεργίας στον κλάδο της εστίασης, αρκετά καταστήματα θα είναι κλειστά. Είμαστε σίγουροι πως θα βρεις το τέλειο για σένα», πληροφορούσε χθες η Wolt τους χρήστες της σχετικής εφαρμογής.

Ακριβώς δε λόγω του κλεισίματος της συντριπτικής πλειονότητας των καταστημάτων, το πρωί σχηματίστηκαν ουρές σε κάποια που άνοιξαν ή σε αρτοποιεία που διαθέτουν και καφέ και άλλα ροφήματα.

Εκπρόσωποι της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που πλήττουν τον κλάδο. «Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλίουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της πολιτείας, αναθέτοντάς μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ).

Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήδη οι επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 40%-50% από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι περί τις 29.000 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδοτηθεί από το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση, υποστήριξε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα είναι πιο ήπια σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνονται στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με ανοιχτά τα καταστήματα.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr