Έως και 2,5 φορές αυξημένο είναι το κόστος ενέργειας για τις αλυσίδες εστίασης, παράγοντας που σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και περιβαλλοντικά τέλη, στέλνουν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, τονίζει ότι η παραπάνω συνθήκη, όχι μόνο επηρεάζει την κατανάλωση, αλλά θέτει στο τραπέζι θέμα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. “Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οριζόντιο και όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο, έχοντας ξεκινήσει η διανομή πετρελαίου και η θέρμανση, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη”, εξήγησε, και συμπλήρωσε ότι το ύψος της επιβάρυνσης του κόστους στα τιμολόγια είναι ίδιο για όλους και “κανείς δεν μένει αλώβητος”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΡΕΚΑ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η ΕΠΟΕΣ έχει προγραμματίσει εντός της εβδομάδας να συναντηθεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ευελπιστώντας ότι μέσα από αυτήν, θα επικοινωνηθούν προθέσεις στήριξης του κλάδου με μέτρα τα οποία να έχουν περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα. “Το καλοκαίρι η κυβέρνηση έκανε παρέμβαση και θέλησε να βοηθήσει με το κόστος του ψωμιού. Πόσο εύκολος είναι όμως ο διαχωρισμός επιχειρήσεων αρτοποιίας και εστίασης όταν στην πλειοψηφία τους έχουν συναφές αντικείμενο και τρόπο λειτουργίας;”. Πρόσθεσε, δε, ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η ΕΠΟΕΣ από την αγορά δεν είναι καθόλου ευχάριστα, καθώς στο ενεργειακό έρχονται να προστεθούν και οι τακτικές ανατιμήσεις των πρώτων υλών. “Σχεδόν κάθε 4 ημέρες έχουμε ανατιμήσεις σε γάλα, ζάχαρη ή ακόμα και ελλείψεις, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολη η συνθήκη”.

ΒΕΝΕΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ

“Από εκεί που οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν περίπου €2 χιλ. τον μήνα, πλέον έχουν φτάσει €9 χιλ. και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα €11 χιλ. Είμαστε όλοι - και δεν αναφέρομαι μόνο στην Βενέτης αλλά και σε άλλες αλυσίδες - σε πολύ δύσκολη κατάσταση”, εξηγεί στο FnB Daily ο επικεφαλής της Βενέτης, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, λέγοντας ότι το δίκτυο της αλυσίδας ενδέχεται να μεταβληθεί λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής.

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΙ FRANCHISEES

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι συνεργάτες franchisees παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων, λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. “Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο περίπου. Τόσο καιρό κάναμε όλοι υπομονή γιατί θεωρούσαμε ότι το ενεργειακό θα ήταν κάτι παροδικό. Πλέον, όμως τείνει να σταθεροποιηθεί σε αυτές τις τιμές. Οι συνεργάτες μας είχαν αντέξει, παρότι δραστηριοποιούνταν σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο όλο αυτό”. Δεδομένης της συνθήκης, πάνω από δέκα είναι τα καταστήματα που έχει μισθώσει η Βενέτης, τα οποία, ωστόσο, μένουν κλειστά λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, η Βενέτης έστειλε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να ενταχθούν στη ρύθμιση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τα αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις, συναφών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης, από τα 120 καταστήματα του δικτύου της Βενέτης, μόνο τα 3 μπορούν να ενταχθούν στην ενίσχυση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. “Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους συνεργάτες μας όσο μπορούμε”, υπογραμμίζει ο κ. Μονεμβασιώτης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρει τα εξής: "Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρείες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα, για να ζυμώσουν προϊόντα, για να ψήσουν προϊόντα, για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών. Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας". "ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ" Συνεχίζοντας η Βενέτης επισημαίνει: "Γι' αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις".

ΓΡΗΓΟΡΗΣ: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ζήτημα επιβίωσης έχει γίνει πλέον το κόστος ενέργειας, όπως αναφέρει η Γρηγόρης. “Οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν ήδη ένα σημαντικό κονδύλι για τα καταστήματα αλλά πλέον το κόστος ενέργειας έχει γίνει ζήτημα επιβίωσης. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι 2,5 με 3 φορές πάνω από την περίοδο προ κρίσης. Πρόκειται για ένα κόστος απαγορευτικό για τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων”. Προσθέτει, δε, ότι βασικό θέμα είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εστίασης είναι στο σύνολό τους ενεργοβόρες. “Η λειτουργία τους απαιτεί να συντηρούν ψυγεία, καταψύκτες και κουζίνες. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι, όπως επιδοτούνται με μεγαλύτερο ποσό οι καταναλώσεις μέχρι 35kVΑ, να επιδοτούνται και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις”.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily