Στην υπογραφή κειμένου κοινών θέσεων, με τίτλο "Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης", προχώρησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με 13 παραγωγικούς φορείς-συνδέσμους της χώρας και στόχο την υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή διατροφή, όσο και τη μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri-Score. Στην "Πρωτοβουλία", συμμετέχουν εκπρόσωποι αρτοποιών, ζαχαροπλαστών, εξαγωγείς, σύνδεσμοι και βιομηχανίες, που ασχολούνται με ζαχαρώδη, προϊόντα μελιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και παράγωγά του, αλλά και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΜΑΚΑ NUTRI-SCORE;

Ένα ακόμη σύστημα διατροφικής σήμανσης, που σχεδιάζεται να εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων (Front of Pack). Κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα, με μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (όπου το Α είναι πράσινο και αντιπροσωπεύει την υψηλότερη διατροφική αξία, ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί και υποδεικνύει τη χαμηλότερη διατροφική αξία).

ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχει αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί του θέματος, με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022. ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ; Το σύστημα Nutri- Score δυστυχώς "ενοχοποιεί" συλλήβδην τρόφιμα, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα, ή λόγω υψηλής θερμιδικής αξίας, μη λαμβάνοντας υπόψη άλλα κρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως την περιεκτικότητα σε χρήσιμα και υγιεινά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ), αλλά κυρίως το ποσοστό διαχρονικής συμμετοχής τους σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NUTRI- SCORE;

Οι αποσπασματικές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα, αφορούν κυρίως στη διεκδίκηση εξαιρέσεων προϊόντων από την εφαρμογή του Nutri-Score και όχι στην ουσιαστική κριτική για τις λανθασμένες πληροφορίες διατροφής προς τον καταναλωτή. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με την αιτιολογία ότι το προτεινόμενο σύστημα υποχρεωτικής εμπρόσθιας επισήμανσης, αδικεί κατάφορα τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, θέτει σε κίνδυνο τους αγροδιατροφικούς τομείς και τη βιωσιμότητα παραδοσιακών μοντέλων διατροφής, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΈΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΈΝΤΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;

Είναι απαραίτητο να υπάρξει από την πολιτεία καλύτερη ενημέρωση & εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής κι όχι με την αποφυγή "κακών" προϊόντων λόγω σήμανσης. Το σύστημα Nutri- Score δεν λαμβάνει υπόψη,σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς και μελέτες, ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά προϊόντων για τον οργανισμό, κυρίως της Μεσογειακής διατροφής, τα οποία εμπεριέχονται στους ισχυρισμούς υγείας του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012 και προωθούνται για την πρόληψη ασθενειών, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ή για μία πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ; ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ";

Υπέρτατος σκοπός είναι η ορθή διατροφή των πολιτών, που θα στηρίζεται σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης και όχι μονομερούς ενημέρωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, παραγωγοί, διατροφολόγοι και καταναλωτικές οργανώσεις, οφείλουν να συνεργαστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προώθηση ορθής διατροφικής αγωγής. Οι φορείς που συνυπογράφουν την "Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης" τονίζουν, ότι είναι απαραίτητο από την "πρακτική" του μαρκαρίσματος που υπηρετεί το "Nutri-score", να μεταφερθούμε στη σωστή ενημέρωση και την ανάπτυξη της κρίσης του καταναλωτή, που θα τον οδηγήσει στην ορθή επιλογή με διατροφική στάθμιση (nutritional balance).

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ Η ΑΠΛΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ NUTRI-SCORE;

Η εξαίρεση προϊόντων από το Nutri-Score δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά και στρεβλώνει το τελικό αποτέλεσμα. Θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προτιμήσουν τελικά τα προϊόντα που θα φέρουν το σύμβολο της κλίμακας, από άλλα που δεν έχουν κάποια σήμανση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ;

H μάχη που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα, θα πρέπει να κινείται σε δυο επίπεδα: Το πρώτο, αφορά στη μη προώθηση ενός συστήματος τύπου Nutri-Score Το δεύτερο, αφορά στην κατάθεση πρότασης για την υιοθέτηση νέου συστήματος, το οποίο θα υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου. Οι φορείς που συνυπογράφουν την "Πρωτοβουλία" θα επιδιώξουν: • Τη συνεργασία με τη συμβουλευτική ομάδα, που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων • Την υιοθέτηση ενιαίας γραμμής, επιστημονικά τεκμηριωμένης, με στόχο να επιδιωχθούν συμμαχίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο • Την ενημέρωση των καταναλωτών και της κοινής γνώμης, μέσω εθνικών Φορέων προς Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους, αλλά και μέσω της ΚΕΕΕ στο Eurochamber.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr