Όταν έρχεται η ώρα για το περιοδικό σέρβις του αυτοκινήτου, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι το λάδι του κινητήρα. Το λάδι του κινητήρα είναι το Α και το Ω της λειτουργίας του κινητήρα μας, μιας και τον λιπαίνει, απομακρύνει τη θερμότητα από τα τμήματά του και παράλληλα καθαρίζει τα κατάλοιπα της τριβής των κινούμενων τμημάτων. 

Πώς επιλέγουμε λάδι κινητήρα;

Η επιλογή του λαδιού κινητήρα που θα χρησιμοποιήσουμε στο όχημά μας, εξαρτάται αρχικά από τον κατασκευαστή του. Το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, αναγράφει τα συνιστώμενα για το όχημα λάδια, με έναν συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων, την επεξήγηση των οποίων θα δούμε πιο κάτω. Μεγάλη σημασία έχουν και οι συνθήκες στις οποίες κινείται το όχημα και ο τρόπος οδήγησης του ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείο αναφοράς είναι οι συστάσεις του κατασκευαστή.

Η σήμανση στην ετικέτα της συσκευασίας

Η σήμανση οφείλεται στη SAE (Εταιρία Μηχανικών Αυτοκινήτου) και αναφέρεται στα ιξώδη του λαδιού. Το ιξώδες αποτελεί την ποσοτική έκφραση της εσωτερικής τριβής του λαδιού.  

Για παράδειγμα, στο 20W-40, το W ενημερώνει ότι το λάδι είναι χειμερινό (Winter – χειμώνας) και ιδανικό για την ψυχρή εκκίνηση του κινητήρα και λειτουργία υπό ψύχος. Όσο πιο μικρός είναι ο πρώτος αριθμός, τόσο καλύτερα θα κυλάει το λάδι στο ψύχος. Ο δεύτερος αριθμός δηλώνει το πώς θα ρέει το λάδι σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Οι τύποι των λαδιών είναι τρεις: 

Ορυκτά λάδια. Είναι τα παλαιότερα λάδια και τα οικονομικότερα. Το αρνητικό τους είναι πως παρέχουν χαμηλή λίπανση και προστασία από τη θερμότητα και δεν αποδίδουν καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ημισυνθετικά λάδια. Είναι οικονομικά και παρέχουν τρεις φορές υψηλότερη προστασία από τα ορυκτά. Αποτελούν ένα μείγμα συνθετικών και ορυκτών λαδιών.

Συνθετικά λάδια. Το απαύγασμα της τεχνολογίας. Παρέχουν βέλτιστη προστασία και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Σύγκριση δύο σύγχρονων λαδιών

  1. SHELL Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30. Είναι ένα πλήρως συνθετικό λάδι, που διαθέτει την πιο σύγχρονη φόρμουλα της εταιρίας. Απευθύνεται σε σύγχρονους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης. Παρέχει βέλτιστη καθαρότητα εμβόλων, μείωση κατανάλωσης καυσίμου,  μέγιστη προστασία από τη φθορά και τη διάβρωση και διατηρεί καθαρό το φίλτρο σωματιδίων. Η τιμή του είναι μέτρια.
  2. LIQUI MOLY Leichtlauf Diesel 10W-40. Το λάδι κινητήρα LIQUI MOLY Leichtlauf Diesel 10W-40 είναι εν μέρει συνθετικό και προσφέρει αυξημένη προστασία στα κινούμενα τμήματα. Η υψηλή του διεισδυτικότητα κατά την εκκίνηση και η ελάχιστη τριβή κατά τη λειτουργία, αυξάνει κατά πολύ τον χρόνο ζωής του κινητήρα.

Έχει σχεδιαστεί από τη LIQUI MOLY ειδικά για χρήση υπό αντίξοες συνθήκες και μειώνει την κατανάλωση λαδιού και καυσίμων. Απευθύνεται σε κινητήρες ντίζελ και βενζίνης, χωρίς φίλτρο σωματιδίων. Η τιμή του είναι ελάχιστα χαμηλότερη από το προηγούμενο λάδι.