Η αγορά κατοικίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις, καθώς για να αποκτήσει κάποιος ένα σπίτι πρέπει συνήθως να ξοδέψει όλες τις οικονομίες πού έχει κάνει μια ολόκληρη ζωή ή να χρεωθεί στην τράπεζα για πολλά - πολλά χρόνια. Γι' αυτό τον λόγο, αν έχετε πάρει την απόφαση να αγοράσετε καινούργιο σπίτι στην Αγία Παρασκευή, θα πρέπει σίγουρα να απευθυνθείτε σε έναν μεσίτη της περιοχής. Μαζί με τον μεσίτη θα ψάξετε τις νέες οικοδομές που ανεγείρονται, και εκείνος θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σπίτι για εσάς από έναν φερέγγυο κατασκευαστή. Το ζήτημα του μεσίτη πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα και δεν πρέπει να το αποφύγετε, ενώ η επιλογή ενός μεσίτη της Αγίας Παρασκευής είναι μονόδρομος.

Δύο είναι τα κριτήρια με τα οποία μπορείτε να επιλέξετε έναν μεσίτη: Πρώτον, η εγκυρότητα της επαγγελματικής άδειας που πρέπει να υπάρχει και, δεύτερον, το γεγονός ότι κανένας μεσίτης δεν πρέπει να λαμβάνει προκαταβολικά οποιοδήποτε είδος αμοιβής.

Αμοιβή μεσίτη.

Ο μεσίτης θα πρέπει να πληρωθεί μόνο αν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση του ακινήτου, δηλαδή όταν αγοραστής και πωλητής οδεύουν προς τον συμβολαιογράφο. Επίσης θα πληρωθεί όταν διενεργήσει μια ανάλυση ή μια εκτίμηση ενός ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, η αμοιβή του μεσίτη θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή ή πωλητή. Σήμερα δεν ορίζεται από την νομοθεσία αμοιβή μεσίτη και είναι πλήρως διαπραγματεύσιμη. Συνηθίζεται όμως στην μεσιτική αγορά η είσπραξη 2% επί της αξίας του ακινήτου από πωλητή και αγοραστή ξεχωριστά.

Αμοιβές δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

Σε κάθε οριστικό συμβόλαιο παλιότερα απαιτούνται υποχρεωτικά δύο δικηγόροι, ένας για λογαριασμό του αγοραστή κι ένας για λογαριασμό του πωλητή.

Αυτό από 01/01/2014 αυτό δεν ισχύει και η παράσταση δικηγόρου είναι προαιρετική. Παρόλα αυτά η παρουσία δικηγόρου είναι σημαντική να υπάρχει για να ελέγξει τα συμβόλαια αλλά και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Σε αυτή την περίπτωση η αμοιβή του δικηγόρου είναι:

Για αγορά ακινήτου ως 44.020 ευρώ: 1,0%

Για αγορά ακινήτου από 44.020 ευρώ ως 1.407.351 ευρώ:  0,5%

Για αγορά ακινήτου από 1.407.351 ευρώ έως 2.934.702 ευρώ: 0,4%

Επίσης, απαιτείται να υπάρχει κι ένας συμβολαιογράφος, ενώ η αμοιβή του συμβολαιογράφου ξεκινάει σε ποσοστό από 0,8% για αγορά κατοικίας έως 120.000 ευρώ, και το ποσοστό μειώνεται για μεγαλύτερα ποσά.

Προϋποθέσεις για μια σωστή επιλογή κατοικίας.

1.Δείτε τις ανάγκες σας μετά από 5-10 χρόνια, όσο και αν σας μοιάζει μακρινή κατάσταση, γιατί είναι διαφορετική η επιλογή μιας κατοικίας από έναν εργένη και τελείως διαφορετική από έναν οικογενειάρχη.

2. Το μέγεθος των τετραγωνικών μέτρων κάνει συχνά τη διαφορά. Καλύτερα να επενδύσετε κάτι παραπάνω, αρκεί να είστε σίγουροι, ότι έτσι καλύπτεστε για το μέλλον.

3. Απόσταση από τον τόπο εργασίας σας: ερευνήστε την περιοχή με βάση τις δυνατότητες πρόσβασης με διαφορετικά μέσα μεταφοράς. (Μετρό - λεωφορεία - τραμ - αυτοκίνητο). Στην Αγία Παρασκευή το μετρό είναι δίπλα στο Κοντόπευκο, άρα πρέπει να το λάβετε στα υπόψιν αν θέλετε να αγοράσετε σπίτι στην ευρύτερη περιοχή.

4. Ερευνήστε τις υποδομές της περιοχής και τυχόν προβλήματα με τους οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας όπως αποχέτευση, ΕΥΔΑΠ και φωτισμός των δρόμων το βράδυ.

5. Μεριμνήστε για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας και ερευνήστε τις δυνατότητες πρόσβασης σε χώρους εκπαίδευσης (παιδικούς σταθμούς, σχολεία, φροντιστήρια) για τα παιδιά καθώς και για τους χώρους διασκέδασης τους (πάρκα, παιδότοποι).

6. Μεριμνήστε για την διασκέδαση σας: χώροι διασκέδασης σε σχετικά κοντινή απόσταση για την χαλάρωση σας, καθώς και καταστήματα, εμπορικά κέντρα, για τις όποιες ανάγκες και αγορές σας. Φροντίστε να βρίσκονται κοντά, αλλά αν είναι εφικτό όχι «πολύ κοντά» για να αποφύγετε ηχορύπανση και προβλήματα στο πάρκινγκ.

Εξτρά παροχές

Στην περίπτωση που υπάρχουν, φροντίστε να ενημερωθείτε για το κόστος τους. Parking για το αυτοκίνητό σας, για να μην πρέπει να ψάχνετε με τις ώρες και να αποφύγετε τυχόν φθορές στην περιουσία σας. Extra αποθήκες και ημιυπαίθριοι χώροι. Κοινόχρηστοι χώροι, όπως αυλή ή κήπος.

6 συμβουλές για την αγορά ακινήτου.

1. Μην παρασύρεστε από την δική σας παρόρμηση ή αλλονών. Μια βιαστική κίνηση μπορεί να την πληρώσετε πολύ ακριβά. Θυμηθείτε, ότι από το στιγμή που θα γίνει η πράξη αγοραπωλησίας, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και εσείς θα τρέχετε για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

2. Ζητήστε την γνώμη ενός μηχανικού, ο οποίος μπορεί με μια επιτόπια έρευνα, να σας κάνει μια σοβαρή εκτίμηση της ποιότητας κατασκευής και των τυχόν επεμβάσεων, που πρέπει να ζητήσετε.

3. Όχι σε αγορά κατοικίας με την υπόσχεση, ότι κάποτε θα κατασκευαστεί. Συνήθως αυτές οι κατασκευές καθυστερούν. Αγοράστε κατοικία η όποια είναι τελειωμένη.

4. Ζητήστε από τον κατασκευαστή να σας δείξει παλαιότερες δουλειές του. Ρωτήστε και αυτούς που ήδη μένουν εκεί αν είναι ευχαριστημένοι με την κατασκευή.

5. Ρωτήστε κάποιον, που μένει εκεί που θέλετε να αγοράσετε το σπίτι (φίλο, γνωστό) αν έχουν προβλήματα στην περιοχή. Ακόμα καλύτερα κάποιους από τους μελλοντικούς σας γείτονες. Θυμηθείτε, ότι οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τα προβλήματά τους και συνήθως θέλουν να προστατεύουν από τις κακοτοπιές τους άλλους.

6. Συμβουλευτείτε τον μεσίτη για τις μελλοντικές προοπτικές της περιοχής όπως μια ανάπλαση, αλλά και οικονομικές όπως μελλοντική άνοδος τιμών.

Όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρο, ότι απαιτούν χρόνο και χρήμα, αλλά μην ξεχνάτε, ότι για τους περισσότερους από εμάς, η αγορά κατοικίας είναι απόφαση ζωής και αξίζει να την πάρετε μελετημένα και με πλήρη επίγνωση της επιλογής σας.