Κάμψη 50% έχουν σημειώσει οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών από το 2008 μέχρι το 2015, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης αλλά και της υπερφορολόγησης του κλάδου. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Diageo, της εισαγωγικής εταιρείας διάθεσης αλκοολούχων ποτών, το λαθρεμπόριο στον κλάδο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις , ενώ η πλειοψηφία των λαθραίων ποτών που διακινούνται στην ελληνική αγορά είναι κυρίως από την Βουλγαρία που η φορολογία είναι κατά 450% χαμηλότερη από την Ελλάδα. Υπολογίζεται πως το λαθρεμπόριο ποτών καταλαμβάνει πλέον το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης, κοστίζοντας απώλειες εσόδων στο κράτος που εκτιμώνται σε 130 εκατ. ευρώ μόνο από απώλειες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Το 2015 οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 10%, ενώ για το 2016 η μείωση ήταν μονοψήφια. Όσον αφορά το 2017, εκπρόσωποι της Diageo εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης λόγω ανόδου του τουριστικού ρεύματος. 

Παρά την οικονομική κρίση, η Diageo Hellas συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά , πιστεύοντας στις προοπτικές αλλά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της.

Όπως ανέφεραν στελέχη της, δεν έχει σταματήσει να εμπλουτίζει τη γκάμα της, με νέες ετικέτες σε όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων τα premium ή αλλιώς reserve ποτά, τα οποία εμφανίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη παρότι πωλούνται ακριβότερα. 

Σημειώνεται ότι DIAGEO είναι κορυφαία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Στην Ελλάδα, η Diageo διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, που κατέχουν κορυφαία θέση στην εκάστοτε κατηγορία και σε κάθε περίσταση κατανάλωσης. Τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, η Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Baileys Creamy liqueur, η Ursus και η σαμπάνια Veuve Cliquot, είναι μερικά από τα δημοφιλή σήματα που εμπορεύεται η Diageo Hellas στην Ελλάδα.

insider.gr