Είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια μικρών και μεγάλων. Περιέχει πολλά και πολύτιμα διατροφικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο λόγος για την ταπεινή σαρδέλα, που μπορεί να βοηθήσει τόσο στο αδυνάτισμα, όσο και στη σύσφιξη https://www.parapharmacie.gr/cat/susfiksi/, πέρα από τα υπόλοιπα θετικά που έχει για όλους τους ανθρώπους.

Η σαρδέλα περιέχει συστατικά που βοηθούν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα, τα οστά, τις αρθρώσεις και το δέρμα. Η συστηματική κατανάλωση της δύναται να ελαττώσει τον κίνδυνο υπερλιπιδαιμιών, υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Έρευνες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν συστηματικά σαρδέλες, ελέγχουν καλύτερα το βάρος τους.

Τα ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Οι σαρδέλες περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα μεταξύ άλλων. Όταν καταναλώνονται με τα κόκαλα, υπερκαλύπτουν την ΠΠΑ σε βιταμίνη D (150%), Β6 (135%) και Β12 (105%).

Οι σαρδέλες θα πρέπει να τρώγονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καλύτερα βραστές με λαδορίγανη, σκόρδο και μαϊντανό. Υπάρχει και η ρεναλλακτική επιλογή ως ψητές με φρέσκια ντομάτα και ρίγανη. Μπορούν να καταναλωθούν και σκέτες ή σε σαλάτες λαχανικών και σάντουιτς αντί για άλλο ψάρι.

Προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό περίπου 20% της ΠΠΑ σε ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο, 13% σε κάλιο και μία σειρά από βιταμίνες με κυριότερες τη βιταμίνη Β1, το 12% σε βιταμίνη Ε και αρκετή ποσότητα του απαραίτητου και ιδιαίτερα ωφέλιμου συνενζύμου Q-10.