Όλοι όσοι αισθάνονται σωματικά καταπονημένοι είναι σίγουρο πως σε μικρό ή μεγάλο βαθμό εμφανίζουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν άμεσα στην ισορροπία και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Γι αυτό το λόγο καταφεύγουν στα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνες.

Τα περισσότερα εργασιακά ωράρια στις μέρες μας είναι εξαντλητικά, για αυτό και πολλοί άνθρωποι εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με τις κατάλληλές ουσίες που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στην κούραση. Οι ανάγκες που έχουμε σε ενέργεια, γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, εφόσον αθλούμαστε ή γυμναζόμαστε, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι δεν κοιμούνται καλά και αρκετά.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό γαλακτικού οξέος στους μύες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πιασίματα, πόνους και μεγάλη κόπωση. Για αυτό οφείλουμε να αναπληρώσουμε τη χαμένη ενέργεια, καταναλώνοντας μια σειρά από τρόφιμα πλούσια σε ορισμένα μέταλλα, με κυριότερα τον ψευδάργυρο κα το μαγνήσιο.

Ο πρώτος αποτελεί συστατικό των περισσότερων διαδικασιών και αντιδράσεων παραγωγής ενέργειας του οργανισμού και το δεύτερο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη σωματική ευεξία, ειδικά για όσους έχουν έντονη δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχει ο σίδηρος που συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου και στην παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με παρατεταμένη αδυναμία και αναιμία.

Τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για τη μυϊκή μάζα, ενώ ενισχύουν την αντοχή, προλαμβάνουν την απώλεια μυϊκού ιστού και είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του μετά την άσκηση. Η L-καρνιτίνη μεταφέρει καύσιμη ύλη στα μιτοχόνδρια για την παραγωγή ενέργειας.