Το κρυολόγημα είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί κάθε χρόνο όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για αυτό και το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η επίσπευση του κύκλου τους.

Οι εισπνοές ατμού πάνω από μία λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων, ενώ τα αποσυμφορητικά σπρέι μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα (με παύσεις), αφού υπάρχει ο κίνδυνος να τα «συνηθίσει» ο οργανισμός και να προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα.

Εάν έχετε πονόλαιμο, τότε μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο, ή χαμομήλι και σόδα, τα οποία δρουν αντισηπτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.

Ένα παυσίπονο αντιπυρετικό μπορεί να σας ανακουφίσει, σε περίπτωση που νιώθετε μεγάλη καταπόνηση ή ο πυρετός σας είναι άνω των 38οC. H άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος βοηθά στην εξόντωση των ιών, για αυτό δεν πρέπει αυτά τα σκευάσματα να λαμβάνονται με το παραμικρό.

Οι γιατροί τονίζουν πως η λήψη συμπληρωμάτων αποτελεί μία εναλλακτική λύση, όταν δεν προσλαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας. Σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, βοηθούν σε κάθε κρυολόγημα, αφού έχουν την ιδιότητα του να ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων για τις 3-4 ημέρες που διαρκεί το κοινό κρυολόγημα, ενδείκνυνται για όσους δεν τρέφονται ισορροπημένα.