Ο βήχας αντιμετώπιση του απασχολεί κάθε χρόνο όλες τις ηλικίες. Αυτοί που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Η πνευμονία αποτελεί μια φλεγμονή του πνευμονικού παρεγχύματος και προκαλείται κυρίως από ιούς και κατά δεύτερο λόγο από βακτήρια. Μπορεί να εκδηλώνεται είτε με τη μορφή της βρογχοπνευμονίας (προσβολή μικρού ή μικρών τμημάτων των πνευμόνων) είτε με τη μορφή της λοβώδους πνευμονίας, με προσβολή ενός ή περισσότερων λοβών των πνευμόνων.

Η συνηθέστερη μορφή μικροβιακής (μη ιογενούς) πνευμονίας είναι αυτή που προκαλείται από τον πνευμονιόκοκκο ή από χλαμύδια, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης της είναι σημαντικότερα αυξημένος σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή καπνίζουν. Τα συμπτώματα είναι κυρίως υψηλός πυρετός με ρίγη, πονοκέφαλος, βήχας με παχιά βλεννώδη ή βλεννοπυώδη απέκκριση, ενώ μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και αίμα στα πτύελα, καθώς και πόνος στο στήθος.

Ο κοκκύτης είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (από το μικρόβιο Bordetella pertussis), που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παροξυσμικού, σπασμωδικού βήχα. Αυτός καταλήγει σε εισπνευστικό συριγμό και εμετό. Mεταδίδεται συνήθως με τα σταγονίδια του βήχα, που κυκλοφορούν στον αέρα και σπανίως έμμεσα (με μολυσμένα αντικείμενα). Προκαλεί φλεγμονή στον ρινοφάρυγγα και την τραχεία.

Τα συμπτώματα είναι έντονος και παροξυσμικός βήχας, πυρετός, φτέρνισμα, καταρροή. Στο παροξυσμικό στάδιο (η κλινική πορεία της νόσου περιλαμβάνει τρία στάδια, το καταρροϊκό, το παροξυσμικό και το στάδιο ανάρρωσης) το πρόσωπο είναι εξέρυθρο ή κυανωτικό, τα βλέφαρα πρησμένα, τα μάτια κατακόκκινα και υγρά. Τέλος, οι παροξυσμοί του βήχα είναι συχνότεροι και καταλήγουν σε εμετό.