Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις πιο σημαντικές ουσίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος τόσο στις τροφές, όσο και στα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για ένα συστατικό, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να λαμβάνεται από άνδρες και γυναίκες σε καθημερινή βάση.

Παρουσιάζει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η γ-τοκοφερόλη, μία από τις μορφές της βιταμίνης Ε, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να βλάπτονται τα υγιή κύτταρα του αδένα. Όταν η γ-τοκοφερόλη συνδυάζεται με άλλες μορφές της βιταμίνης Ε (όπως δ-τοκοφερόλη) μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση των ευαίσθητων στα ανδρογόνα καρκινικών κυττάρων του προστάτη, μετά από μόλις τρεις ημέρες θεραπείας. Από την άλλη, η α-τοκοφερόλη από μόνη της δεν παρουσιάζει τέτοια δράση.

Ακόμα, δρα ευεργετικά όσον αφορά το Αλτσχάιμερ, αφού μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου ή να δράσει συμπληρωματικά στη θεραπεία της. Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, αν συμπεριλάβουμε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τέλος, συμβάλλει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ βοηθάει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.