Ο βήχας αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα στις μικρές ηλικίες. Τις περισσότερες φορές είναι ενοχλητικός και για τα παιδιά, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Οι καραμέλες για το λαιμό https://www.ifarmacy.gr/tag/karameles-gia-to-laimo και τα διάφορα σιρόπια που κυκλοφορούν στα φαρμακεία δίνουν άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι γονείς πρέπει να ξέρουν πως να ξεχωρίζουν μερικούς τύπους βήχα. Έτσι, θα μπορούν να διαπιστώσουν αν χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιον γιατρό ή να δώσουν κάτι στα παιδιά τους, προκειμένου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Ο βήχας αποτελεί ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του ανθρώπινου οργανισμού στην προσπάθεια που κάνει για να καθαρίσει τις αεροφόρους οδούς (φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι, πνεύμονες και τραχεία). Το τοίχωμα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες καλύπτεται με βλέννα και έχει μικρά τριχίδια, των οποίων ο σκοπός είναι να παγιδεύουν οτιδήποτε προσπαθήσει να μπει στους πνεύμονες.

Μόλις ένα παιδί αρρωστήσει, το σύστημα των τριχιδίων δε δουλεύει όπως πρέπει. Έτσι, παράγεται περισσότερη και πιο παχύρρευστη βλέννα. Ο βήχας αναλαμβάνει να καθαρίσει το δρόμο και τα τοιχώματα από τα ξένα αντικείμενα, αλλά και από την παχύρρευστη βλέννα.

Ο υλακώδης βήχας είναι πολύ χαρακτηριστικός, αφού ακούγεται όπως το γάβγισμα ενός σκύλου. Τα παιδιά που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό βήχα, υποφέρουν είτε από λαρυγγίτιδα, είτε από επιγλωττίτιδα. Η τελευταία είναι μία επείγουσα κατάσταση η οποία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό. Και στις δύο περιπτώσεις ο λάρυγγας φουσκώνει, με αποτέλεσμα ο αέρας να μη μπορεί να μπαινοβγαίνει εύκολα. Έτσι, προκαλείται αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας.