Δες εδώ πως το αδυνάτισμα έχει συνδεθεί για πολλούς άμεσα με το περπάτημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το απλό περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που δεν κουράζει ιδιαίτερα και όντως βοηθάει στο να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.

Όμως το περπάτημα από μόνο του δεν αρκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά το γεγονός πως είναι μια πολύ καλή αερόβια γυμναστική (ιδιαίτερα όταν περπατάμε για μισή ώρα με αυξανόμενο ρυθμό), εντούτοις δεν επαρκεί για να αποκτήσει κάποιος πολύπλευρη καλή φυσική κατάσταση και δεν αντισταθμίζει τη φυσιολογική μυϊκή φθορά. Επιπλέον, τα άτομα που είναι μεγαλύτερα από την ηλικία των 30 ετών, χρειάζονται κάτι πιο δυναμικό για να αλλάξουν προς το καλύτερο το μεταβολισμό τους.

Με άλλα λόγια το περπάτημα είναι μια χαρά για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους και ίσως να χάσουν δύο με τρία κιλά, αλλά για κάτι παραπάνω χρειάζονται δραστικότερα μέτρα. Συνήθως απαιτείται δύο φορές την εβδομάδα πρόγραμμα με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (βαράκια ή λάστιχα, διατάσεις) και ασκήσεις ισορροπίας σε ασταθείς επιφάνειες.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι για όσους γυμνάζονται τακτικά, είναι οι εναλλαγές στο πρόγραμμα εκγύμνασης. Αυτό συμβάλλει αποφασιστικά στο να μπορεί το σώμα να πιεστεί περισσότερο, αφού μετά από μερικές εβδομάδες συνηθίζει στο πρόγραμμα των ασκήσεων και χρειάζεται κάτι διαφορετικό για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι, υπάρχει διπλό όφελος, αφού και ο υποβαλλόμενος στο πρόγραμμα εκγύμνασης δε βαριέται από τη ρουτίνα και το σώμα αντιδράει καλύτερα όταν πιέζεται με διαφορετικό τρόπο.