Ο βήχας https://www.ifarmacy.gr/tag/bixas αποτελεί μεγάλο μπελά για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αφού εμφανίζεται πολλές φορές από το πουθενά και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να απαλλαγούμε από αυτόν.

Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό όταν ο βήχας    συνοδεύεται από πυρετό και απόχρεμψη και δε δείχνει βελτιώνεται μέσα σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Όταν αλλάζει χαρακτηριστικά ή συνοδεύεται από φλέγματα με πρόσμιξη αίματος και όταν σχετίζεται με την κατάκλιση ή την άσκηση.

Η εισαγωγή σε νοσοκομείο πρέπει να γίνει όταν συνυπάρχει δύσπνοια ή πόνος στο στήθος και όταν αποβάλλεται με το βήχα αρκετή ποσότητα αίματος (>100ml). Ακόμα, όταν υπάρχει μία γνωστή πάθηση του αναπνευστικού που μπορεί να βρίσκεται σε έξαρση-παρόξυνση ή όταν ένας ηλικιωμένος ή ανοσοκατασταλμένος ασθενής εμφανίζει βήχα και υψηλό πυρετό (>38,o C).

Η αιτία του χρόνιου βήχα είναι πολλές φορές δύσκολο να βρεθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων όπως παθολόγου, πνευμονολόγου, καρδιολόγου, ΩΡΛ και ακτινολόγου.

Κάποιες βασικές εξετάσεις που απαιτούνται κατά περίπτωση, είναι ιστορικό/κλινική εξέταση, ακτινογραφία θώρακα, ακτινογραφίες παραρρινίων κόλπων, βαριούχο γεύμα, αξονική τομογραφία θώρακα, σπιρομέτρηση πριν και μετά βρογχοδιαστολή, δοκιμασίες πρόκλησης, πτύελα για μικροβιολογικό και κυτταρολογικό έλεγχο.

Ακόμα, βρογχοσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση, pHμετρία (φάρυγγα/οισοφάγου), γαστροσκόπηση, καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς. Τέλος, υπάρχει και ο μικρός επαναλαμβανόμενος ξηρός βήχας, ιδίως σε καταστάσεις στρες και αμηχανίας, αλλά δεν αποτελεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα.