Ο ιδρώτας έχει συνδεθεί άμεσα με το αδυνάτισμα και τη σύσφιξη σώματος και τη σύσφιξη γλουτών www.ifarmacy.gr/tag/susfiksi-gloutwn. Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για δύο ταυτόσημες έννοιες. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας και αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος όταν ιδρώνουμε και δεν πρέπει να γίνονται παρερμηνείες.

Περισσότερος ιδρώτας δε σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερο «κάψιμο» θερμίδων. Η εφίδρωση μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως κάποιος γυμνάζεται πιο εντατικά. Όμως, προκειμένου να «καούν» περισσότερες θερμίδες, οι μύες πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, η καρδιά να χτυπήσει γρηγορότερα και ο ρυθμός των αναπνοών να αυξηθεί.

Επίσης, η αυξημένη θερμότητα δε συνεπάγεται αυτόματα και μεγαλύτερη ελαστικότητα. Ιδρώτας και αδυνάτισμα δεν πάνε απαραίτητα μαζί. Είναι διαφορετικό να ιδρώνει κάποιος λόγω έντασης της γυμναστικής, με το να έχει μεγαλύτερη εφίδρωση από την αυξημένη θερμότητα ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Το να ιδρώνει κάποιος ενώ γυμνάζεται, συμβάλλει στο να έχει μεγαλύτερη ευεξία και να χάνει πιο πολλά υγρά και λιγότερο στο να αποτοξινώνεται.

Το συνολικό ποσοστό τοξινών που αποβάλλει ο οργανισμός ενός ανθρώπου μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης, δεν ξεπερνάει το 2% με 3%. Η εφίδρωση έχει ως κύριο σκοπό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Τα βασικά όργανα που ευθύνονται για την έκκριση των τοξινών είναι το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και ο οισοφάγος ως τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, μαζί με το συκώτι, τα νεφρά, το ανοσοποιητικό σύστημα και τους πνεύμονες.