Tα εγκαίνια του σταθμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG Thessaly πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμμελος. Η νέα επιχείρηση βρίσκεται κοντά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και ανήκει στους αδερφούς Σούρλα γνωστούς στη Θεσσαλία και από τον κατασκευαστικό τομέα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σειρά επίσημων επαφών στη Λάρισα.

Το σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας αναφέρει τα εξής:

Τα εγκαίνια του πρώτου ιδιωτικού σταθμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην Κεντρική Ελλάδα, CNG THESSALY έγιναν σήμερα το πρωί στη Λάρισα από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 εκ. ευρώ όπως τόνισε η εκπρόσωπος της CNG THESSALY (μιας εταιρίας του ομίλου ΣΟΥΡΛΑ) κυρία Φανή Σούρλα που αναμένεται να φθάσει τα 3,5 εκ. ευρώ και δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας με την ανάπτυξη υπηρεσιών προμήθειας και μεταφοράς  Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου στο χώρο της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας με στόχο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο:

μειώνοντας το ενεργειακό κόστος οικιακών καταναλωτών, επιχειρήσεων, και  βιομηχανιών, 

μειώνοντας το κόστος κίνησης των επιβατικών και φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων 

και συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο περιβάλλον για όλους μας.

Η CNG THESSALY  - συνέχισε - διαθέτει ειδική άδεια προμήθειας και μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου μέσω ειδικών ρυμουλκούμενων οχημάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. «Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής προβαίνουμε στη συμπίεση φυσικού αερίου σε ειδικά διαμορφωμένες φιάλες, με στόχο να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των πόλεων και κωμοπόλεων στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς και των  εμπορικών και βιομηχανικών μας πελατών».

Συγκεκριμένα τόνισε η κ. Σούρλα  η CNG THESSALY θα τροφοδοτήσει με Φυσικό Αέριο 8 πόλεις: τον Τύρναβο,  την Ελασσόνα, την Καλαμπάκα,   τους Σοφάδες,  την Αγιά, τη  Φαλάνη, το Μουζάκι, την Αγχίαλο  και τον Παλαμά σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.

Επίσης η CNG THESSALY θα παρέχει Υπηρεσίες άμεσης τροφοδότησης σε Νοσοκομεία, σε Σχολεία, σε Μικρές και μεγάλες Βιομηχανίες, σε Ξενοδοχειακές μονάδες, σε Θερμοκήπια και σε πολλούς άλλους τομείς με την εγγύηση και ποιότητα που χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τον όμιλο SOURLAS.

Επιπλέον η CNG THESSALY μπαίνει δυναμικά στο χώρο της  ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ παρέχοντας ένα εναλλακτικό καύσιμο κίνησης. Τα οφέλη από τη χρήση του πολλά. Αποδεδειγμένα το  Φυσικό Αέριο ως καύσιμο κίνησης  είναι οικονομικό, καθαρό, ποιοτικό, ασφαλές, αθόρυβο και φιλικό προς το περιβάλλον.

«Σημαντική συμβολή στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην προσαρμογή σε αυτήν» χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος και συνέχισε: «ημέρα του περιβάλλοντος την οποία γιορτάσαμε την προηγούμενη Δευτέρα, μας θύμισε με τις δηλώσεις του κ. Τράμπ ότι η κλιματολογική αλλαγή είναι κάτι που μας αφορά όλους και κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Αντίθετα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε σε αυτή την παγκόσμια υπόθεση. Στο ερώτημα «γιατί είμαστε εδώ σήμερα, στα εγκαίνια μιας ιδιωτικής επιχείρησης» η απάντηση – είπε – είναι ότι είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να υπάρχει εργασία και ισότιμη πρόσβαση σε ένα πολύτιμο αγαθό όπως είναι η ενέργεια με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη προς όλους. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να υποστηρίζει δραστηριότητες που κάνουν τη ζωή όλων των ελλήνων καλύτερη». 

«Στόχος της ενεργειακής μας πολιτικής. Να έχουμε ένα μείγμα ενεργειακό με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, ταυτόχρονα όμως ένα ενεργειακό βήμα που δίνει εργασία και μάλιστα σε νέους επιστήμονες και τον ελληνικό κόσμο με μεγάλη υπεραξία απόδοσης διότι έχει γνώση αν η εργασία δεν είναι του ανειδίκευτου και της χαμηλής αμοιβής αλλά είναι η εργασία που ο νέος επιστήμονας θα μείνει στην Ελλάδα και παράλληλα δίνει στον πολίτη και στον παραγωγό μια πρόσβαση σε ένα καύσιμο που φέτος είχε 40% από τα υπόλοιπα καύσιμα. Και αυτό ήταν και δική μας επιλογή: πρώτον με το να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το 2017 για το φυσικό αέριο και δεύτερον με το ανοίξουμε συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει ένα λιμάνι φυσικού αερίου. Να εκμεταλλευτούμε την γεωπολιτική θέση της χώρας μας και να έχουμε μια πολλαπλότητα συνδέσεων, άρα να μην εξαρτώμεθα μόνον από ένα πάροχο. Να έχουμε πολλούς παρόχους αερίου και γι αυτό συζητείται και προγραμματίζεται το έργο του LNG στην Αλεξανδρούπολη. Και γι αυτό την άλλη Πέμπτη ο κ. Νετανιάχου αλλά και ο κ. Αναστασιάδης οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Κύπρου θα είναι στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρωθυπουργό μας για να συζητήσουμε για τον νέο αγωγό που θα έχει σύνδεση της Ευρώπης με το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής μαζί με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού διότι έτσι αξιοποιούμε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας αλλά και κάνουμε και εξωτερική πολιτική».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης,  στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή του φυσικού αερίου στη μείωση του κόστους παραγωγής στο αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στα θερμοκήπια που άρχισαν να το χρησιμοποιούν.

 Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και στη δυνατότητα που παρέχεται μέσω του συμπιεσμένου φυσικού αερίου ώστε να απολαύσουν τα οφέλη του περιοχές στις οποίες δεν καλύπτει το υπάρχον δίκτυο. Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση που προσφέρει το CNG τόνισε ότι ένα αυτοκίνητο 1.100 κυβ. εκατοστών μπορεί να καλύψει απόσταση 100 χλμ με κόστος 3 μόλις ευρώ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Κέλλας. Παρέστησαν ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Βενέτιος Μπούρας, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μαβίδης και  ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απόστολος  Σουρλατζής, ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης κ.α."