Πέντε εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG σχεδιάζονται στη χώρα μας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, μια εκ των οποίων θα εγκατασταθεί στον Βόλο. Ωστόσο η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης στην Ευρώπη, δείχνει ότι ίσως δεν είναι όλες απαραίτητες.

Σε ότι αφορά την πολυσυζητημένη θεσσαλική μονάδα, η Mediterranean Gas τοποθετεί την έναρξή της στο πρώτο τρίμηνο του 2025, στο λιμάνι του Βόλου. Το έργο θα έχει δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία θα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, προσφέροντας υψηλή πίεση για τη σωστή λειτουργία και βιωσιμότητα του ΕΣΦΑ. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών ανεφοδιασμού κρουαζιερόπλοιων, με τις εταιρείες του κλάδου να εκδηλώνουν ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του Market Test που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το έργο, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε κατοίκους της περιοχής που έχουν ήδη στείλει και εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας προς την εταιρεία αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας πως τοπικοί φορείς, μεταξύ όπως Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους ως προς την εγκατάσταση του έργου στον Παγασητικό κόλπο, καθώς, όπως τόνιζαν θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία, την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία.

Στην αίτηση τροποποίησης πάντως της Άδειας ΑΣΦΑ που υπέβαλε στη ΡΑΕ, εξετάζεται προκαταβολικά η περιοχή εγκατάστασης του FSRU από σταθερό σημείο επί πλωτής εξέδρας στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, σε σταθερό σημείο, επίσης πλησίον της ακτής, στην περιοχή «Κριθάρια».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr