Αύξηση μεγεθών κατέγραψε ο όμιλος ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο, καταφέρnοντας να αυξήσει τις πωλήσεις σε όλες τις χώρες, όπου έχει παραγωγική δραστηριότητα, με εξαίρεση την Ελλάδα. Οι πωλήσεις στη χώρα μας υποχώρησαν τόσο σε όρους αξίας, όσο και σε όρους όγκου πωλήσεων, αντίθετα οι ξένες αγορές κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο, με πρωταγωνίστρια τη Μ. Βρετανία.

Η αύξηση των πωλήσεων στο εννεάμηνο αποδίδεται από την εταιρεία: στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6,4$ στην θετική επίδραση (0,3% στην αξία πωλήσεων), που είχε το πιο αδύναμο ευρώ έναντι δολαρίου και στερλίνας

Ανά χώρα οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας κινήθηκαν ως εξής:

Σε αξία

Μ. Βρετανία: +10%

Ιταλία: +8,5%

ΗΠΑ: +0,8%

Ελλάδα: -0,7%

Σε όγκους

Μ. Βρετανία: +10,8%

Ιταλία: +7,9%

ΗΠΑ: +7,4%

Ελλάδα: -1,8%

Συνολικά οι πωλήσεις σε αξία στην Ελλάδα υποχώρησαν εκ νέου, στο 14,6% επί του συνολικού τζίρου, σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού (85,4%).

Η κερδοφορία

Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί του τζίρου αυξήθηκε στο 40,9% από 38,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο βασικός λόγος για την αύξηση αυτή είναι η μείωση κατά 12,2% στις τιμές του γάλακτος, που χρησιμοποιήθηκε στην αμερικανική μονάδα, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα σε ποσοστό 6,4%. Η σημαντική αύξηση του λειτουργικού κέρδους ήταν απόρροια των μειωμένων εξόδων και του υψηλότερου μικτού κέρδους.

Η πορεία του Γ΄ τριμήνου

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο γ’ τρίμηνο, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις χώρες, όπου δραστηριοποιείται με παραγωγική βάση, σε όρους αξίας: ΗΠΑ: 1% Μ. Βρετανία: 18,4% Ελλάδα: 4,2% Ιταλία: 20,4% Με βάση τους όγκους πωλήσεων ωστόσο, πάλι η ελληνική αγορά είχε αρνητικό πρόσημο: ΗΠΑ: 5,6% Μ. Βρετανία: 11,3% Ιταλία: 10,2% Ελλάδα: -3%.

Η επένδυση του Λουξεμβούργου

Σημειώνεται ακόμη ότι, η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στο Λουξεμβούργο και επιδιώκει εναλλακτική τοποθεσία στην περιοχή (προφανώς στην Ευρώπη). Η ΦΑΓΕ έχει καταλήξει σε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα επαναγοράσει τη γη, που είχε πουλήσει στην εταιρεία για την εγκατάσταση, στην αρχική τιμή αγοράς των 27,643 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μάκης Αποστόλου FnB