Συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η Lactalis, με τη χώρα μας να αποτελεί μια μικρή μεν πληθυσμιακά αγορά για τον γαλλικό κολοσσό, ωστόσο η δυναμική που έχει η ελληνική φέτα αποτελεί κίνητρο για περαιτέρω ενδυνάμωση. Στοχεύοντας στη διεθνή επέκταση και στη διατήρηση βιωσιμότητας της αλυσίδας της μέσα από παρουσία σε τοπικές αγορές με εξαγορές ή κοινοπραξίες, η Lactalis εξαγόρασε το 2018 την εταιρεία παραγωγής φέτας και γιαουρτιού, SHM Hellas Πήλιον Τυροκομική (SHM), στο Βελεστίνο, όπου στις εγκαταστάσεις της παράγεται η φέτα υπό το brand Greco, προϊόν που εξάγεται σε περίπου σε 17 χώρες - με έμφαση σε Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία. 

Κυριότερες αγορές για την SHM είναι η Βόρεια Ευρώπη και η Αμερική, ενώ τα πλάνα επέκτασης των εξαγωγών διαμορφώνονται από το γκρουπ και υλοποιούνται από τις κατά τόπου θυγατρικές. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Αμερική, αγορά στην οποία εστιάζει και η Lactalis Hellas. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ 

Πληροφορούμαστε, δε, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου στις εγκαταστάσεις της SHM στο Βόλο, που αφορά τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση του capacity του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι το 2021 η Lactalis επένδυσε στο εργοστάσιο της SHM κεφάλαια €2 εκατ., ενώ το 2022 εγκατέστησε νέα γραμμή παραγωγής, project που ανέρχεται στα €4,5 εκατ., θέλοντας να ενισχύσει τη δυναμική της με νέες τεχνολογίες. 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το FnB Daily, η επενδυτική κινητικότητα της Lactalis στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην SHM, αλλά αντιθέτως, επιζητά έναν ισχυρό παραγωγικό βραχίονα που να της επιτρέψει να μεγεθύνει τους όγκους της στην ελληνική - και όχι μόνο - αγορά, και με νέα προϊόντα, πέρα από τη φέτα. Αυτό εξάλλου είναι το μοντέλο που ακολουθεί ανά τον κόσμο, όπου διατηρεί παρουσία σε πάνω από 43 χώρες, έχοντας περίπου 237 εργοστάσια ανά τον κόσμο. Αν και πληροφορίες της αγοράς ανέφεραν ότι ήταν σε συζητήσεις με την Κολιός, κάτι που η ελληνική γαλακτοβιομηχανία διαψεύδει μέσα από το FnB Daily, ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα εξελίξεις για την επέκταση της Lactalis στην Ελλάδα. Όπως συνέβη και το 2018, όταν ο επικεφαλής της Lactalis αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία από τον Βόλο, ο επικεφαλής της οποίας διατηρούσε στενές σχέσεις με την οικογένεια Besnier, έτσι και τώρα τα νέα θα έρθουν απευθείας από τον CEO της Lactalis, τον Emmanuel Besnier, ο οποίος είναι αυτός που αποφασίζει τα επόμενα βήματα επέκτασης στις κατά τόπους αγορές. 

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily