Μέ ένα σημείωμα κολλημένο, στους δυο τελευταίους αυτόματους πωλητές γάλακτος που είχαν απομείνει στη Λάρισα, ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ενημέρωσε τους πελάτες του ότι διακόπτεται η λειτουργία τους.

Ουσιαστικά ο συνεταιρισμός αναζητά επενδυτή και τρόπο διάσωσης για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών, καθώς, παρά τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε επικυρωθεί στις αρχές του 2020, γεννήθηκαν νέες οφειλές στο μεσοδιάστημα και «έσκασαν» πάλι επιταγές.

Από τις 24 Ιανουαρίου 2022 ο ΘΕΣγάλα βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές του, όμως η προστασία διαρκεί τέσσερις μήνες από την έκδοση της προσωρινής διαταγής και υπάρχει δυνατότητα παράτασης το πολύ για δύο μήνες. Άρα το εξάμηνο εκπνέει και αναζητείται επειγόντως επενδυτής.

Στην πιο δύσκολη κατάσταση, εκτός από τους υπόλοιπους προμηθευτές που είναι απλήρωτοι, βρίσκονται οι περίπου τριάντα κτηνοτροφικές μονάδες που συμμετέχουν στο συνεταιρισμό, καθώς πολλές από αυτά υποθήκευσαν την περιουσία του ιδιοκτήτη τους για να να βοηθήσουν παλαιότερα τον συνεταιρισμό να αντλήσει ρευστότητα από τις τράπεζες.

Το 2019 οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο επενδυτή και συγκεκριμένα με την οικογένεια του Ξενοφώντα Καντώνια (Cosmos Aluminium) δεν ευοδώθηκαν και τελικώς υπεγράφη συμφωνία εξυγίανσης με κύριο στοιχείο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού του ΘΕΣγάλα και των οφειλών προς το Δημόσιο, χωρίς πάντως να προβλέπεται σε εκείνη τη συμφωνία «κούρεμα», παρά μόνο για τις οφειλές προς κάποιους προμηθευτές.

Τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακουγόταν ενδιαφέρον από την Φάρμα Κουκάκη για τον ΘΕΣγάλα, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου, που είχε δημοσιεύσει τότε η εφημερίδα Καθημερινή, το συνολικό ποσό των επιταγών που όφειλε ο ΘΕΣγάλα (με λήξη έως 18 Μαΐου 2022) ήταν 1,06 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο συνεταιρισμός είχε καταβάλει μόνο 201.979 ευρώ. Στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχονταν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Στην αίτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές ζητούνταν εξάλλου άμεσος δανεισμός του συνεταιρισμού με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών, εισήγαγε το 2013 την καινοτομία των αυτόματων πωλητών γάλακτος και θεωρήθηκε τότε το «συνεταιριστικό θαύμα».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ)

* Η φωτογραφία είναι από το onlarissa.gr