Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.

Η κατάσταση στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας συνεχίζει να παραμένει δύσκολη για σημαντικό αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων, όπως αναφέρει προς το businessdaily.gr ο κ. Στέφανος Διακουμής, πρόεδρος της ΕΒΟΛ, της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

Κι επισημαίνει ότι φάρμες αγελαδοτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας, με συνολικό πληθυσμό περίπου 30.000 ζώων ελευθέρας βοσκής, έχουν μετατραπεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε σταυλισμένες μονάδες, με πολύ υψηλό κόστος διατροφής. Πρόκειται για φάρμες που βρίσκονται σε παρακάρλια χωριά Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος, Κανάλια και Κεραμίδι.

Δηλαδή, για τη διατροφή των ζώων απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών. Ένα μέρος εξ αυτών ανήκουν στην ΕΒΟΛ και, όπως λέει ο κ. Διακουμής, «για να τους βοηθήσουμε, εκτός από τις ζωοτροφές που τους παρέχουμε, αγοράζουμε και το γάλα τους σε υψηλότερη τιμή, απ' ό,τι από τις άλλες φάρμες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΕΒΟΛ είχε πωλήσεις ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση κατά 23%, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το 2022 και τα κέρδη της αφαιρουμένων των αποσβέσεων ανήλθαν στα 900.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «δεν έχουμε δάνεια και δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ πουθενά».

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος δίνει από τις υψηλότερες τιμές στην ελληνική αγορά, στα 52 – 53 λεπτά το κιλό. Επίσης η τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος ανέρχεται στα 1,55 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιολογικού γίδινου –δεν εισκομίζει συμβατικό γίδινο ο συνεταιρισμός– ανέρχεται στα 1,08 ευρώ το κιλό. Καθημερινά η Εβόλ προμηθεύεται 60 με 70 τόνους αγελαδινό γάλα και 10 με 12 τόνους αιγοπρόβειου.

Όπως ανέφερε ο κ. Διακουμής η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας –ΑΒ, Μετρό ΑΕΒΕ, Κρητικός, Γαλαξίας κ.α.– αντιστοιχεί στο 20% των πωλήσεων της, ενώ η φέτα, η οποία διακινείται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, αντιστοιχεί επίσης στο 18% - 20% των ετήσιων πωλήσεων.

Πάντως, όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα από τα «best sellers» των προϊόντων του συνεταιρισμού είναι το κακαόγαλα, η συσκευασία του οποίου παραμένει αναλλοίωτη περισσότερα από 50 χρόνια και οι πωλήσεις του ανέρχονται σε 350.000 φιαλίδια των 250 γραμμαρίων τον μήνα.

Επίσης η ΕΒΟΛ συμμετέχει ως μέτοχος στην δημιουργία της νέας εξαγωγικής εταιρείας, που συγκροτεί η ΕΘΕΑΣ –πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ– στόχος της οποίας είναι η έξοδος στην ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένων συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων.

Δημήτρης Χαροντάκης, businessdaily.gr