Μπορεί η αγορά της Ιταλίας να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της ΔΕΛΤΑ, του ομίλου Vivartia, ωστόσο η πορεία των πωλήσεών της στην γείτονα δεν μπορεί από μόνη της να "γυρίσει" την παρτίδα. 

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει να πιέζεται, οι πωλήσεις της υποχωρούν και τα αποτελέσματά της συνεχίζουν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Λόγω των συσσωρευμένων ζημιών το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει καταστεί μικρότερο από το ½ του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεών της ύψους 86,28 εκατ. ευρώ (πρόκειται για κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ο χρόνος αποπληρωμής του οποίου έληξε στις 20 Απριλίου), αποτελεί βασική προϋπόθεση της επάρκειας του κεφαλαίου κίνησης, όπως αναφέρει ο Ορκωτός Ελεγκτής στην έκθεσή του. 

Η εταιρεία έχει στείλει ήδη αίτημα παράτασης προς τις Τράπεζες, μέχρι την 20η Ιουλίου ή κατ’ ελάχιστο μέχρι τις 30 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου. Πηγές κοντά στη διοίκηση της ΔΕΛΤΑ ανέφεραν στο Capital.gr πως οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν, πως το επιτόκιο θα κυμαίνεται στο 3-4% και ότι το νέο δάνειο θα είναι 7ετούς διάρκειας. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, μέσω της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης η εταιρεία θα έχει λύσει ένα από τα βασικά θέματά της και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των επόμενων κινήσεων της. Βήματα τα οποία δεν περιλαμβάνουν πώληση της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες διέψευσαν στο Capital.gr, ότι υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για εξαγορά της ΔΕΛΤΑ από ξένη γαλακτοβιομηχανία, και συγκεκριμένα τη Lactalis, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να εισέλθει παραγωγικά στην ελληνική αγορά μέσω εξαγοράς άλλης γνωστής γαλακτοβιομηχανίας.

Η πορεία το 2016 και η συνεργασία με την Granarolo

Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου έπεσαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 300 εκατ. ευρώ, περιοριζόμενες στα 278,5 εκατ. ευρώ (πτώση 8,6% σε σχέση με το 2015), τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 73,9 εκατ. ευρώ από 83,5 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους στα 9,6 εκατ. ευρώ από 10,3 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. 

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο η ΔΕΛΤΑ σύναψε συνεργασία με τη Unilever και έλαβε την άδεια χρήσης και εμπορίας της μάρκας γάλακτος, γιαουρτιού και ροφημάτων γιαουρτιού Becel Proactiv. Σε ό,τι αφορά τις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις της βουλγαρικής θυγατρικής της UMC διατηρήθηκαν σταθερές, προϊόντα της ΔΕΛΤΑ τοποθετήθηκαν σε αγορές όπως η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ιταλία ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 20% με αποτέλεσμα το μερίδιό του γιαουρτιού της στη γείτονα να αγγίξει το 13,7%. 

Στην Ιταλική αγορά, η ΔΕΛΤΑ έχει εμπορική συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο Granarolo ο οποίος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε και επισήμως τη στρατηγική συνεργασία που σύναψε με την ΟΠΤΙΜΑ της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία επισημοποιήθηκε με την από κοινού απόκτηση της εμπορικής εταιρείας QBI. "Η συνεργασία με την ΟΠΤΙΜΑ δεν επηρεάζει την εμπορική συμφωνία με τη ΔΕΛΤΑ στην Ιταλία", είπε ο Gianpiero Galzolari πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Granarolo, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr. Κάτι που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον αφού στην περίπτωση που Granarolo και ΟΠΤΙΜΑ, προχωρήσουν σε εξαγορά ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας η οποία παράγει π.χ. γιαούρτι (σ.σ. ενδεχόμενο το οποίο άφησαν ανοικτό τα δύο μέρη), τότε η Granarolo μάλλον θα προτιμήσει να στηρίξει το δικό της ελληνικό γιαούρτι στις αγορές που έχει παρουσία και φυσικά στην Ιταλία.

capital.gr