Στρατιωτικό υλικό;

Νέα εκδοχή για το άγνωστο επικίνδυνο φορτίο του εμπορικού τρένου στο δυστύχημα των Τεμπών είχαμε την Κυριακή. Η εφημερίδα “Δημοκρατία” κάνει λόγο για χημικά που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στα καύσιμα αεροσκαφών και στη συντήρηση εξοπλισμού, φέρνοντας ως παραδείγματα τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Σημειώνει επίσης ότι ένα από τα 13 βαγόνια έχει εξαφανιστεί. Στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν (έξω από τη Λάρισα) υπάρχουν μόνο 12.
Ρωτάει επίσης γιατί συμμετείχαν στο συντονιστικό για το δυστύχημα ο αρχηγός της Αεροπορίας και ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.
Σηκώνουμε τα χέρια…

Δίδυμο φωτιά

Αποχώρησε από τον συνδυασμό της Ελευθερίας Τζανακούλη ο Καρδιτσιώτης περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γαϊτανίδης. Καθώς έκλεινε την πόρτα η Ελευθερία του τράβηξε και μια διαγραφή για να δείξει ότι η παράταξη δεν μασάει. Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Γαϊτανίδη η οποία αναφέρει ότι πολίτες, που τον έστειλαν να τους εκπροσωπήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο του έδωσαν τώρα νέα εντολή να ανεξαρτητοποιηθεί. Απίθανα πράγματα, ο Γαϊτανίδης με κάποιο τρόπο συνομιλεί με τον λαό και υλοποιεί τις επιθυμίες του, ίσως κάνει κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.
Οπότε η Τζανακούλη απέμεινε πλέον με έναν σύμβουλο, τον θρυλικό γιατρό του νοσοκομείου Βόλου Νίκο Χαυτούρα*, που τέθηκε σε αργία από την 5 ΥΠΕ και διαγράφηκε από το ΠαΣοΚ για την αναρρωτική ενός μηνός σε επιθεωρητή του ΟΣΕ μετά το δυστύχημα των Τεμπών.
Αχτύπητο δίδυμο, η Ελευθερία θα προσέρχεται τώρα στις συνεδριάσεις με τον γιατρό της…

*Ο νευροχειρουργός Νίκος Χαυτούρας δικαιώθηκε πρόσφατα στα δικαστήρια και επανήλθε στο νοσοκομείο.

Φαντάρος

Όλα τα είδαν οι Συριζαίοι, τώρα θα δούνε και τον πρόεδρο του κόμματος να φοράει το χακί.
Ο Κασσελάκης παρουσιάζεται στις 13 Μαρτίου στη Σπάρτη, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ), για τη θητεία των 20 ημερών (με πενθήμερη άδεια).
Αναμένεται συνωστισμός στα επισκεπτήρια, με τον Τάϊλερ να περιμένει να συναντήσει τον καλό του και τα στελέχη να πάρουν εντολές από τον πρόεδρο. Το ΥΠΕΘΑ θα μπορούσε πάντως να διευκολύνει τα πράγματα και να χορηγήσει ειδική άδεια ώστε η Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει στο ΚΨΜ.
Από κοντά και τα κανάλια, τα πρωϊνάδικα μετακομίζουν στην Σπάρτη, θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία…

Το νερό απειλεί

Στη Θεσσαλία εκ νέου την προσεχή Δευτέρα ο Πρωθυπουργός για τα θέματα της πλημμύρας.
Ευκαιρίας δοθείσης ο Κουρέτας κατέθεσε έγγραφο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αυγενάκη, όπου αναφέρεται ότι «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν υλοποιηθεί έργα προσωρινών αποκαταστάσεων συνολικού ύψους 61.550.000 ευρώ και για τη συνέχισή τους ζητάμε τα επιπλέον 15.000.000 ευρώ. Όλα τα παραπάνω αφορούν έργα προσωρινά. Για τις μόνιμες αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών σάς έχουμε ήδη γνωστοποιήσει την ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 533.150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό απαιτείται για την επαναφορά των ποταμών, ώστε να περιέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση».
Όλη η ζημιά στη Θεσσαλία από τις βροχές του Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Περίπου 2 δισ. ευρώ αφορούν σε υποδομές και πάνω από 1 δισ. θα φτάσουν οι αποζημιώσεις.
Ας “οχυρώσουν” τουλάχιστον τα ποτάμια. Η τελευταία βροχούλα έδειξε πόσο εκτεθειμένοι παραμένουμε στο κακό. Όποιος ρίξει ματιά στον Πηνειό θα το καταλάβει…

Δύσκολα αναγνωρίσιμος με την πρώτη ματιά, ωστόσο είναι ο Τάκης Σαράντης, των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, που δεν ξεχνά ποτέ την καταγωγή του. Κάνοντας μια περιοδεία το Σαββατοκύριακο στα ορεινά της Ηπείρου, είδε το κατάστημα της ταπητουργικής σχολής του Δολού (Δήμος Πωγωνίου) και σκίρτησε η καρδούλα του. Βλάχικο αίμα στις φλέβες, κτηνοτροφικές οι ρίζες. «Θέλω μια κάπα και χίλια πρόβατα» είπε στον έκπληκτο καταστηματάρχη «γκλίτσες έχω πολλές».
Ως γνωστόν ο όμιλος των αδερφών Σαράντη ξεκίνησε από το οικογενειακό τυροκομείο στο Περιβόλι Γρεβενών, για να μετεξελιχθεί στον Εθνικό πρωταθλητή της Ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, προσφέροντας εργασία σε 1.700 οικογένειες, συλλέγοντας Ελληνικό γάλα από 2.600 κτηνοτρόφους παραγωγούς. Άρα ξέρει να τιμάει την κάπα.


Ψάχνει …

Τρύπωσε αθόρυβα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο εισαγγελέας και μαζεύει υλικό για τα τεχνικά έργα που έγιναν (ή δεν έγιναν) μετά την κακοκαιρία Ιανός το 2020 που έπληξε την Καρδίτσα και την περιφέρεια των Φαρσάλων.
Φθινόπωρο ήταν και τότε (κάτι έχει ο Σεπτέμβριος με τη Θεσσαλία) όταν τα νερά της βροχής μπήκαν στον αστικό ιστό της Καρδίτσας προκαλώντας βιβλική καταστροφή στην πόλη. Οι αποζημιώσεις ήταν αθρόες, έπεσαν λεφτά προς κάθε κατεύθυνση, ενώ η κυβέρνηση ξόδεψε ένα γενναίο κονδύλι για έργα αποκατάστασης και θωράκισης της πόλης. Οι αναθέσεις έγιναν fast track, χωρίς διαγωνισμούς (η χαρά του κατασκευαστή) λόγω των πιεστικών αναγκών.
Τον προορισμό αυτών των χρημάτων αναζητούν οι εισαγγελικές αρχές της Λάρισας. Δηλαδή αν τα έργα έγιναν εκεί που έπρεπε, αν έπιασαν τόπο, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι είχαμε ρουσφέτια υπέρ δημάρχων για αλλότριους σκοπούς.
Θα δούμε κι εδώ τι έγινε…


«Θα τα κάψω…»

Έλληνας φιλόσοφος ο Θεοφάνης Τάσης, γεννημένος στο Μόναχο και κοσμογυρισμένος, διδάσκει σύγχρονη πρακτική φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität της Αυστρίας. Παρουσίασε την Παρασκευή, στη Λάρισα, το τελευταίο του βιβλίο «Έν μέση οδώ», συνομιλώντας με τον δικηγόρο Θωμά Παπαλιάγκα.
Οι Έλληνες, είπε, είναι απαισιόδοξος λαός, θλιμμένος, καμία σχέση με τους λατινοαμερικάνους που χορεύουν και γελάνε στις φαβέλες αγνοώντας τη φτώχεια τους.
Θυμήθηκε ότι σε ένα Ελληνικό γλέντι, στο Μόναχο, οι Γερμανοί έβλεπαν τον Έλληνα να χορεύει με πάθος ένα ζεϊμπέκικο και ρωτούσαν να μάθουν τι λέει το τραγούδι. Πως να τους εξηγήσεις όμως ότι γιόρταζε τον …θάνατό του. Ότι οι στίχοι έλεγαν … «το τελευταίο βράδυ μου απόψε το περνάω…». Αφήστε εκείνο το επικό «θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου…».
Έθνος ανάδελφο (και στους καημούς)…

@ Πότε θα ανακοινώσουν τα κόμματα τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές; Όταν τελειώσει το Survivor…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa