Παράθυρο… για την πρόσβαση, έστω και με έμμεσο τρόπο, των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ανοίγει η διοίκηση της.

Οι προχθεσινές αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση για κοινές επενδύσεις με ιδιώτες στις ΑΠΕ μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), όπου η δημόσια επιχείρηση θα έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών, άφησε ασάφειες ως προς το αν στο κοινό χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνονται και υδροηλεκτρικά της ΔΕH.

Αφενός ο πρόεδρος είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τη δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην αγορά ρεύματος, ότι δεν πωλούνται υδροηλεκτρικά και αφετέρου σε ερώτηση στο αν στα SPVs η εταιρεία θα βάλει τέτοιους σταθμούς αρκέστηκε στο να απαντήσει πως στο επενδυτικό πρόγραμμα με τους ιδιώτες περιλαμβάνονται μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της επιχείρησης εξετάζει το ενδεχόμενο στα SPVs με τους ιδιώτες για επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπου δεν μπορεί να τοποθετήσει κεφάλαια να εισφέρει υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι στόχοι με αυτήν την κίνηση, λένε πηγές, είναι αφενός να τρέξει γρήγορα τη διείσδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια και έχει θέσει ως πήχη μερίδιο 10% με 20% το 2024 από 2,5% σήμερα.

Αφετέρου αποσκοπεί στο να αποφύγει την υποχρέωση από την Κομισιόν στο να παραχωρήσει υδροηλεκτρικές μονάδες στον ανταγωνισμό μια και δεν έχει συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση για το μονοπώλιο στη λιγνιτική παραγωγή.

Υπενθυμίζεται δε, πως στις Βρυξέλλες βρίσκεται ακόμη ανοικτός ο φάκελος της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού με την προ τριετίας έφοδο στελεχών της στα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη μετά από καταγγελίες για χειραγώγηση της αγοράς με τα υδροηλεκτρικά.

Αν τελικά η ΔΕΗ προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική -και δεν αποτέλεσαν οι προχθεσινές ασάφειες του προέδρου της εταιρείας απόπειρα να διερευνήσει αντιδράσεις- τότε σε SPVs που θα κάνει με ιδιώτες εισφέροντας υδροηλεκτρικά έργα ανοίγει με έμμεσο τρόπο την πρόσβαση στο φθηνό καύσιμο του νερού…

Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και ο προκάτοχος του κ. Στάσση, ο Μανόλης Παναγιωτάκης, για να αποφύγει την πώληση λιγνιτικών μονάδων είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση για κοινά σχήματα με ιδιώτες όπου η δημόσια επιχείρηση θα έβαζε αντί χρημάτων λιγνιτικούς σταθμούς. Κάτι που οι Βρυξέλλες ούτε καν να ακούσουν δεν ήθελαν…

Οι αντιδράσεις για το business plan

Στον απόηχο των ανακοινώσεων του Γιώργου Στάσση, το Euro2day.gr επικοινώνησε χθες με ομίλους εταιριών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διερευνήσει τις αντιδράσεις του ανταγωνισμού απέναντι στο περιεχόμενο του business plan.

Κορυφαίο στέλεχος ενεργειακού ομίλου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο είναι εφικτή η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα έως το 2023: «Είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος και η άποψη μας είναι πως θα πρέπει η ΔΕH να κρατά χαμηλά τη μπάλα…», είπε χαρακτηριστικά και αποσαφήνισε: «Η δημόσια εταιρεία στο παρελθόν έχει φανεί αναξιόπιστη ως προς την επίτευξη των στόχων της. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αγνές προθέσεις της νέας διοίκησης, εντούτοις υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες ως προς το εγχείρημα. Και οι επενδυτές έχοντας μία τέτοια εικόνα για τη ΔΕΗ, δύσκολα εμπιστεύονται την εγχώρια αγορά ενέργειας…», είπε χαρακτηριστικά.

Κύκλοι ομίλου με δραστηριότητα στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις ΑΠΕ, σχολίαζαν στο Euro2day.gr, πως «επί της αρχής είναι θετικό το ό,τι η δημόσια εταιρεία προχωρά στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Είναι επίσης θετικό το ό,τι αποσαφηνίζεται και το μέλλον της Πτολεμαϊδας 5 για μετά το 2028».

Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: «Από την άλλη μεριά υπάρχουν ακόμη ασάφειες ως προς τη δυνατότητα της απόσυρσης των λιγνιτικών σταθμών σε τρία χρόνια. Επιπλέον», προσθέτουν, «η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και τόλμη στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, ώστε η καθαρή ενέργεια να αντικαταστήσει τη λιγνιτική παραγωγή». Τα στελέχη του συγκεκριμένου ομίλου σημειώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει η αποτυχία ενθάρρυνσης των ΑΠΕ μια και τότε «το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη θα αντικατασταθεί με το εισαγόμενο φυσικό αέριο…».

Χρήστος Κολώνας euro2day.gr