Η είσοδος στην εγχώρια αγορά ισχυρών παικτών ενισχύει τον ανταγωνισμό και μειώνει δραστικά τις τιμές του ρεύματος στις δημοπρασίες της ΡΑΕ για την εξασφάλιση νέων έργων ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή κοινή δημοπρασία για αιολικά και φωτοβολταϊκά η μεσοσταθμική τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 37,6 ευρώ, όταν στην τελευταία δημοπρασία (Ιούλιος 2020) ήταν 49,81 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η εγχώρια αγορά ωριμάζει. Η χθεσινή δημοπρασία χαρακτηρίστηκε από την επιθετική είσοδο της BP, που εξασφάλισε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών 140 MW, ενώ αντίστοιχης ισχύος έργα εξασφάλισε η Mytilineos. «Οσοι είδαν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ ως ένα Eldorado για εύκολα και υψηλά κέρδη δεν θα μπορέσουν να σταθούν», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μηνύματα ωρίμανσης και της αγοράς των ΑΠΕ έστειλε η χθεσινή δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα έργα, με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που διαμόρφωσε ο υψηλός ανταγωνισμός να κλείνουν οριστικά την πόρτα των υπεραποδόσεων και των ελλειμμάτων του παρελθόντος.

Τους όρους του παιχνιδιού στην κοινή δημοπρασία αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων για συνολική ισχύ 350 MW διαμόρφωσαν η επιθετική είσοδος στην ελληνική αγορά της πετρελαϊκής BP μέσω έργων της KIFER που εξαγόρασε η θυγατρική της lightsource BP και η παράλληλη επιθετική στρατηγική της Mytilineos που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 1.500 MW στην Ελλάδα και εξασφάλισε έργα συνολικής ισχύος 140 MW.

H Μytilineos, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, «χτύπησε» χθες και τη χαμηλότερη τιμή της δημοπρασίας για έργο 1 MW, στα 32,97 ευρώ η μεγαβατώρα. Μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής δημοπρασίας είναι και η θυγατρική της ΒP με ένα αντίστοιχης ισχύος χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών, που «κλείδωσε» σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 37 και 39 ευρώ η μεγαβατώρα στο οποίο κινήθηκε και η μεγαλύτερη γκάμα τιμών, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή να πέσει στα 37,6 ευρώ η μεγαβατώρα. Για να γίνει αντιληπτή η μείωση των τιμών αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία (Ιούλιος 2020), οι τιμές των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκαν από 62,45 ευρώ η μεγαβατώρα έως 45,85 ευρώ η μεγαβατώρα και η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 49,81 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η τιμή εκκίνησης της χθεσινής δημοπρασίας ήταν στα 53,86 ευρώ η μεγαβατώρα. Κάποια από τα έργα της KIFER που συμμετείχαν στον χθεσινό διαγωνισμό και «κλείδωσαν» τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξαγοραστεί από τη ΔΕΠΑ.

Εκτός έμειναν φωτοβολταϊκά έργα της Τοtal Eren αλλά και έργα της ιταλικής Enel. Ακριβής εικόνα για τα έργα που προκρίθηκαν θα υπάρξει την Πέμπτη που η ΡΑΕ θα ανακοινώσει τη σχετική λίστα. Αξιοσημείωτο αλλά πλήρως ερμηνεύσιμο από την αγορά είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή δημοπρασία δεν κατάφερε να κλειδώσει τιμή κανένα αιολικό έργο.

Η τεχνολογία των αιολικών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το χαμηλό κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και αυτό πιστοποιήθηκε χθες

στην πράξη. Η πλευρά των αιολικών θέτει ήδη θέμα επαναφοράς των ξεχωριστών διαγωνισμών ή των κοινών με κάποια ποσόστωση για τα αιολικά, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η αγορά να οδηγηθεί στη μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών, η απόδοση των οποίων πέφτει τις βραδινές ώρες».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 126 έργα συνολικής ισχύος 1.090 μεγαβάτ, υπερδιπλάσια της δημοπρατούμενης

των 350 μεγαβάτ και η διαμόρφωση χαμηλών τιμών λόγω του ανταγωνισμού είχε προεξοφληθεί από τη ΡΑΕ και την αγορά, όχι όμως ότι θα έσπαγαν το φράγμα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που για τη ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ και μια μερίδα της αγοράς αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και σοκ για άλλους που προσέβλεπαν σε υψηλές αποδόσεις.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή