Την αντικατάσταση των παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων ταξί θα επιδιώξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον θεσσαλό Υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει επιδότηση μαμούθ ύψους 22.500 ευρώ για την απόκτηση κάποιου νέου ηλεκτρικού οχήματος από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην Καθημερινή : «Με χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης 2.000 ταξί με ηλεκτρικά. Οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται με 22.500 ευρώ για την απόσυρση του οχήματος- φυσικά θα τεθούν κριτήρια για την επιδότηση όπως η παλαιότητα!»

Να υπενθυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή η επιδότηση αντικατάστασης κάποιου παλαιού Ταξί με ένα ηλεκτρικό μοντέλο επιδοτείται αυτή τη στιγμή με 8.000 ευρώ για την αγορά και 2.500 ευρώ για την απόσυρση του παλαιού οχήματος. Ωστόσο έχει ήδη ανακοινωθεί η αύξηση του ποσού επιδότησης απόσυρσης με την αντίστοιχη αγορά ηλεκτρικού Ταξί από 2.500 ευρώ σε 5.000 ευρώ ενώ ειδικά για τους επαγγελματίες της Αστυπάλαιας έχει επίσης ανακοινωθεί ότι το ποσό της συνολικής επιδότησης θα ανέλθει σε 19.500 ευρώ.

Με τη νέα εξαγγελία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η επιδότηση απόκτησης ηλεκτρικού Ταξί θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ κάνοντας άκρως δελεαστική την απόκτησή τους καθώς το κόστος απόκτησης σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 55% του συνολικού τιμήματος απόκτησης.

Πάντως σε σύνολο άνω των 13.000 αιτήσεων στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά μόλις 8 αιτήσεις αφορούν σε επιδότηση απόκτησης ηλεκτρικού Ταξί, 3 αιτήσεις σε plug-in, υβριδικό Ταξί δηλαδή το 0,06% και 0,03%.

Με τη νέα επιδότηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι θα τονώσει το ενδιαφέρον των επαγγελματικών του κλάδου ώστε να αντικαταστήσουν τα παλαιά και ρυπογόνα ταξί που θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αναγκαστικά χιλιάδες από αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία έως τα τέλη του 2021.

Πέραν της επιδότησης-μαμούθ για την απόκτηση ηλεκτρικού Ταξί ο κ. Σκρέκας ανέλυσε και την μετάβαση της χώρας μας σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με τον Υπουργό: «Το φυσικό αέριο είναι το «καύσιμο-γέφυρα» μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του 2030 και είναι τέσσερις φορές πιο καθαρό από τον λιγνίτη. Οι έρευνες για την ανακάλυψη πιθανών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης θα δώσουν τη δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να γνωρίζουν πραγματικά τι κρύβεται κάτω από τον πυθμένα της ελληνικής θάλασσας και να επιλέξουν τι θα κάνουν.».

Z.H. thessaliaecononomy.gr