Πληθαίνουν οι επενδύσεις μεγάλης ισχύος στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Θεσσαλίας με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο πλαίσιο του κύκλου Δεκεμβρίου της ΡΑΕ.

Πρόκειται για το νέο απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης που αντικατέστησε την παλιά άδεια παραγωγής μετά την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή. 

Μεταξύ των τεράστιων έργων που δρομολογούνται ξεχωρίζει ένα ένα cluster φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 517MW στα Φάρσαλα από τον leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ που είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ένα ακόμα cluster 30 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Λάρισα, συνολικής ισχύος 242MW, ετοιμάζει η ΕΓΝΑΤΙΑ Group, που είναι μακράν ο πρώτος όμιλος σε αιτήσεις με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 243.

Η γαλλική AKUO κατέθεσε επίσης πέντε αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων έχει ισχύ 133,9MW και θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλία.

Μεγάλο επενδυτικό άλμα στις ΑΠΕ πραγματοποιεί και ο θεσσαλικός όμιλος Βιοκαρπέτ που ήδη δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές. Η θυγατρική της βιομηχανία Exalco κατέθεσε αιτήσεις για δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 60MW, ενώ μια ακόμα αίτηση 5MW υπέβαλε και η μητρική Βιοκαρπέτ.

Ο όμιλος Καράτζη, που εκτός από τις υπάρχουσες ΑΠΕ Λάρισα και την άδεια για μονάδα ρεύματος με φυσικό αέριο στον Δήμο Κιλελέρ, κατέθεσε 48 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά εκ των οποίων ξεχωρίζει μια ομάδα πέντε πάρκων συνολικής ισχύος 100MW στη Λάρισα.

Τέλος μεγάλη επένδυση που σχεδιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στη Δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα όπου θα δημιουργηθεί φωτοβολταϊκός σταθμός 65MW.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr