Η μπακαλική, ως δραστηριότητα, είχε πάντα πέραση στη Θεσσαλία. Μικρά παντοπωλεία στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν να αναπτυχθούν και να σπάσουν το ολιγοπώλιο μεγάλων πανελλαδικών αλυσίδων γράφοντας τη δική τους ιστορία. Χαρακτηριστικότερα είναι τα παραδείγματα των σούπερ μάρκετ «Λάρισα» και «Αντώνης Μπαλής» τα οποία, ανεξαρτήτως του άδοξου τέλους που είχαν, κυριάρχησαν για χρόνια στις τοπικές αγορές κατορθώνοντας να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια στην εποχή τους.

Σήμερα τα δεδομένα στο λιανεμπόριο παραμένουν μεν δυσμενή αφού η κατανάλωση διαρκώς πέφτει, όμως οι ευκαιρίες για τους μικρούς του κλάδου δεν παύουν να υπάρχουν καθώς τα τελευταία χρόνια νέες επιχειρήσεις ξεπηδούν στον Θεσσαλικό χώρο.

Σύμμαχός τους η ευελιξία, καθώς καλύπτουν με ευκολία τα κενά των μεγάλων αλυσίδων, ενώ οι τεκτονικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην παραγωγή, στο χονδρεμπόριο, και στις μεταφορές, κατέστησαν ευκολότερη την προμήθεια προϊόντων. Αρκεί να έχεις τα λεφτά στο χέρι.

Τέσσερις μικροί κάνουν παιχνίδι

Το «μικρό» λιανεμπόριο στη Θεσσαλία έχει ως μήτρα, κυρίως, τη Λάρισα καθώς ο νομός είναι μεγάλος και το καταναλωτικό κοινό διατηρεί πάντα μια σχετική οικονομική ευχέρεια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά της Λάρισας, πέραν των άλλων, τροφοδοτείται κάθε μήνα με το εισόδημα περίπου 30.000 στρατιωτικών και φοιτητών. 

Στην πόλη της Λάρισας έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια τρείς μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να «ξεμυτίζουν» και σε άλλους θεσσαλικούς νομούς. Πρόκειται για τις «Βλαχοδήμος», «Τσουμάνης» και «A S Αγορά». Παράλληλα, στη δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Μουζάκι, ένα τοπικό "μπακάλικο" έχει μετεξελιχτεί σε σούπερ μάρκετ και επεκτάθηκε ήδη σε Καρδίτσα και Τρίκαλα. Πρόκειται για την εταιρεία «Μιχαήλ».

Η αλυσίδα Βλαχοδήμος επεκτείνεται τώρα και στα Τρίκαλα, διαθέτοντας ήδη έξι καταστήματα στη Λάρισα: ένα στον Άγιο Κωνσταντίνο, ένα στην Μανδηλαρά, ένα στην Φιλιππούπολη Λάρισας, ένα στο κέντρο δίπλα στον ΟΤΕ, ένα στην περιοχή της Γιάννουλης, ένα στην Ελασσόνα, καθώς και κεντρικές αποθήκες, από τις οποίες εξυπηρετεί και αγορές χονδρικής.

Το νέο κατάστημά της στα Τρίκαλα θα εγκατασταθεί σε κτιριακό συγκρότημα της παλαιάς πόλης, το οποίο θα ανακαινιστεί εκ βάθρων.

H As Αγορά είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη Λαρισινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ανήκει στον εργολάβο Θάνο Σανίδα ο οποίος δραστηριοποιείται επενδυτικά από τα ΚΤΕΟ μέχρι τις καφετέριες. Διαθέτει ήδη έξι καταστήματα στη Λάρισα (Άγιο Αθανάσιο, Άγιο Κωνσταντίνο, Φιλιππούπολη, Αμπελόκηποι, Νέα Σμύρνη, Φαρμακίδου) και ένα στους Νέους Πόρους Πιερίας. Η επιχείρηση αναζητά ευκαιρίες για να επεκτείνει την δραστηριότητά της.

Η Τσουμάνης Μάρκετ Λάρισα είναι μία ακόμα τοπική αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον νομό Λάρισας. Οι ιδιοκτήτες της αδερφοί Τσουμάνη προέρχονται από τον χώρο εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Διαθέτει συνολικά πέντε καταστήματα εκ των οποίων τέσσερα στη Λάρισα (Βόλου, 23ης Οκτωβρίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Οικονόμου εξ Οικονόμων) και ένα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου.

Η εταιρεία Μιχαήλ Α.Ε. (1ο χλμ Μουζακίου – Καρδίτσας) διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες καθώς  ασχολείται με τον κλάδο των τροφίμων ως αντιπρόσωπος, εισαγωγέας και διανομέας εδώ και πολλά χρόνια, εφοδιάζοντας περίπου διακόσιες επιχειρήσεις σε έξι νομούς στην κεντρική Ελλάδα.

Μπήκε στον χώρο της λιανικής ξεκινώντας με δύο μαγαζιά στην περιοχή του Μουζακίου ενώ ακολούθησαν άλλα δύο στην Καρδίτσα (Ιεζεκήλ, Καραϊσκάκη). Στις 6 Νοεμβρίου η επιχείρηση επεκτάθηκε και στα Τρίκαλα εγκαινιάζοντας το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Είναι βέβαιο ότι κάποιες από τις παραπάνω επιχειρήσεις θα κάνουν βήματα προς την Μαγνησία και άλλες κατευθύνσεις μόλις εντοπίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να πλασαριστούν. Άλλωστε η ιστορία μας θυμίζει ότι και οι σημερινοί κολοσσοί στο χώρο του λιανεμπορίου κάπως έτσι ξεκίνησαν…

Κώστας Τόλης