Στα €1,26 δισ. με αύξηση της τάξης του 6%, εκτιμάται ότι θα κλείσει ο τζίρος του 2019 για την Metro, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Αριστοτέλη Παντελιάδη. Μάλιστα, χάρη στα νέα καταστήματα που θα μπουν στο δίκτυο, αλλά και την βελτίωση της αποδοτικότητας στα υφιστάμενα, οι ετήσιοι ρυθμοί της τάξης του 6% αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2024, δηλαδή να κινηθεί ο τζίρος προς τα €1,7 δισ. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, πρόκειται για μία κατά βάση οργανική ανάπτυξη, αφού καθυστέρησε το άνοιγμα νέων καταστημάτων, ωστόσο πρόκειται για μία ικανοποιητική επίδοση, σε μία χρονιά κατά την οποία βασικοί ανταγωνιστές του κλάδου εμφάνισαν σημαντική πτώση. Μάλιστα, η αύξηση του 6% αφορούσε τόσο την αλυσίδα των 225 σούπερ μάρκετ My Market, όσο και τα 50 cash & carry 

METRO. ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ 2%-3% 

Η προ φόρων κερδοφορία θα κινηθεί πολύ υψηλότερα από τα περίπου €9 εκατ. του 2018, ωστόσο ο κ. Παντελιάδης εξακολουθεί να θεωρεί χαμηλά τα περιθώρια κέρδους, κάτω του 1% - λόγω του συνεχιζόμενου πόλεμου προσφορών - επισημαίνοντας ότι τα φυσιολογικά επίπεδα για τον κλάδο είναι περίπου 2%-3% επί του συνολικού τζίρου. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Αναφορικά με τις επενδύσεις, αυτές έφθασαν φέτος στα €33 εκατ. ενώ συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2016-2020 ανέρχεται σε €210 εκατ.

Τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος αφορούσαν επί το πλείστον τις ανακαινίσεις των πρώην καταστημάτων Βερόπουλος, ενώ για την ερχόμενη χρονιά ξεκινάει ένα νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα με την επέκταση των αποθηκών του ομίλου. 

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ 

Κέντρα διανομής Οινόφυτα Μάνδρα Γέφυρα Θεσ/κης Λειτουργία 24 ώρες x 6 μέρες 24ωρη παράδοση - 460 παραδόσεις/ημέρα Εργαζόμενοι: 800 +45.000 Τ.Μ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021 Ο κ. Παντελιάδης ανέφερε ότι μέσα στο α’ δίμηνο του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το 4ο κέντρο διανομής στη Μαγούλα, ένα μικρότερο κέντρο (χωρητικότητας 5.000 τ.μ.), που θα λειτουργεί συμπληρωματικά αυτού της Μάνδρας, ενώ μέχρι τέλος του 2021 θα προστεθούν και άλλα 40.000 τ.μ.: • 20.000 σε Θεσσαλονίκη (εντός α’ τριμήνου 2020) • 20.000 σε Οινόφυτα (μέχρι τέλος 2021) Παράλληλα για το 2020 δρομολογεί το άνοιγμα 6-8 νέων καταστημάτων. 

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ FRANCHISING 

Το επόμενο big thing, που ετοιμάζει ο όμιλος, αφορά στο franchising "για μικρά καταστήματα 200-300 τ.μ. σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου δεν μπορεί να χωρέσει ένα My market", όπως εξηγεί ο κ. Παντελιάδης, ο οποίος τόνισε ότι "πιλοτικά αναμένεται να ανοίξει το πρώτο κατάστημα προς τα τέλη του 2020 και από το 2021 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης σε όλη τη χώρα". 

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 

Σχετικά με την αγορά θεωρεί ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες συγκέντρωσης στην αγορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τους μεσαίους του κλάδου, θεωρώντας ότι υπάρχει χώρος μόνο για τους πολύ μεγάλους, αλλά και για μικρούς, που προσφέρουν ιδιαίτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους καταναλωτές, χωρίς να επικεντρώνονται σε ανταγωνισμό τιμών. Από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, δεν θα απέκλειε κίνηση από αλυσίδα των Βαλκανίων ή της Ρωσίας. 

Μάκης Αποστόλου fnb