Ρόλο συμβούλου στην METRO, που ελέγχει τα σούπερ μάρκετ My Market και τα Cash & Carry Metro, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο οποίος την Άνοιξη του 2016 αποχώρησε από την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος (ανήκει στον όμιλο Ahold – Delhaize).

Ανώτατο στέλεχος της αλυσίδας My Market μιλώντας στo Capital.gr επιβεβαίωσε αυτή την εξέλιξη, αναφέροντας πως: "ο κ. Μαχαίρας δεν αναλαμβάνει κάποια οργανική θέση στην αλυσίδα αλλά ρόλο συμβούλιο". Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως: "ο κ. Μαχαίρας έχει μεγάλη εμπειρία σε πολλά πεδία, στα οποία μπορεί να μας προσφέρει γνώση και προστιθέμενη αξία."

Η είσοδος του κ. Μαχαίρα ως συμβούλου στην METRO, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόκτηση από την οικογένεια Παντελιάδη της αλυσίδας Βερόπουλος και σε μια περίοδο όπου το εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Η κατανάλωση συνεχίζει να υποχωρεί, τάση η οποία δεν φαίνεται να αναστρέφεται τους επόμενους μήνες. Αντιθέτως, στελέχη της αγοράς, εκτιμούν πως το δεύτερο εξάμηνο θα είναι χειρότερο από τους πρώτους μήνες του έτους, όπου η κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν υποχώρησε κατά 7%. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως ο τζίρος στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων θα πέσει εφέτος κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 9 δις. ευρώ, με τις απώλειες να κινούνται μεταξύ των 500-600 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο και ο τζίρος που κάνει σήμερα μια μεσαία προς μεγάλη αλυσίδα.

Σήμερα η αγορά έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2005 με τις 10 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να εκπροσωπούν το 75% της αγοράς (πηγή: Nielsen). Κάτι που οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές αναζητούν πλέον εναλλακτικά κανάλια, πέραν των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για να κάνουν τις αγορές τους. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, για την αγορά ελαιολάδου μεγάλη μερίδα καταναλωτών απευθύνεται απευθείας στον παραγωγό (συχνά χωρίς τιμολόγια) με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για το συσκευασμένο προϊόν, κάτι που γίνεται και στην κατηγορία του τσίπουρου. 

Aλεξάνδρα Γκίτση (Capital.gr)