Πρόταση προς τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου να αξιοποιήσει τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, για να μην έρθει κάποια πολυεθνική στο τέρμιναλ, που θα φέρει μερικές νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα χαθούν περισσότερες από το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κατέθεσε μέσω επιστολής στη Διοίκηση του ΟΛΒ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου. Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Απόστολος Οντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία εμπορικού outlet σε συνεργασία με τις μικρές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος των εμπόρων, εμφανίστηκε θετικός στις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση για αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις με χρήματα του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι η αγορά έχει ανάγκη από σχέδιο ανάπτυξης.

«Προσοχή για επιχειρήσεις που δεν αφήνουν χρήματα στον τόπο»

Αναφορικά με το θέμα της μίσθωσης του ισόγειου χώρου του επιβατηγού σταθμού στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, ο Απ. Οντόπουλος δήλωσε ότι έχουν ακουστεί πάρα πολλά για το θέμα της εταιρίας που ζήτησε τη μίσθωση του τέρμιναλ και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εφιστά την προσοχή για επιχειρήσεις που δεν αφήνουν χρήματα στον τόπο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τόνισε ότι σύμφωνα με τις φήμες, οι εταιρίες που έχουν προσεγγίσει τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για να μισθώσουν το χώρο, κάνουν παράλληλες εξαγωγές από άλλες χώρες. «Συνεπώς τα χρήματα δεν θα μείνουν στη Μαγνησία, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός, ότι ναι μεν θα ανοίξουν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά από την άλλη, πρέπει να δούμε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, καθώς θα υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη του Βόλου και στο νομό», δήλωσε ο κ. Οντόπουλος.

Ο πρόεδρος των εμπόρων, είπε ότι αυτό συνέβη και στο παρελθόν με εταιρίες ρούχων που είχαν έρθει και πανηγυρίζαμε διότι γινόταν επενδύσεις στην πόλη, αλλά δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και χάθηκαν τριπλάσιες και τετραπλάσιες θέσεις εργασίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος εκπροσωπεί τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κ. Οντόπουλος δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα συμφέροντά τους. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο έστειλαν επιστολή στον Οργανισμό Λιμένος, στον οποίο επισημαίνουν τις πολλές εναλλακτικές που υπάρχουν, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος του τέρμιναλ να μπορέσει να γίνει για παράδειγμα ένα μεγάλο outlet σε συνεργασία με τις μικρές επιχειρήσεις. «Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι ενάντια στις επενδύσεις, αλλά είναι προτιμότερο να μην έρθουν 20 νέες θέσεις εργασίας, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν 100», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος.

Θετικός στα smart open malls

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που δίνει χρήματα στους Δήμους και τους Εμπορικούς Συλλόγους (κονδύλια 30 εκ. ευρώ), για την αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων σε μεγάλες πόλεις ( με πληθυσμό από 9.000-200.000 κατοίκους), ο Απόστολος Οντόπουλος, είπε ότι πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, αρκεί να γίνει.

Όπως ανέφερε, είναι κάτι που οι έμποροι ζητούν, αυτές είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για ίδρυση περιοχών σε smart open malls, καθώς η αγορά έχει ανάγκη από σχέδιο ανάπτυξης.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν χρήματα για το λιανικό εμπόριο που είναι παγωμένα και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί καμία επιχείρηση λιανικού εμπορίου, παρόλο που έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

«Σε περίπτωση που μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι ότι καλύτερο για την εμπορική αγορά και οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με το Δήμο και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνεργασία από τη στιγμή που θα εγκριθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι όροι του προγράμματος

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στους όρους του προγράμματος, περιλαμβάνεται η συμμετοχή κατ΄ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της προτεινόμενης περιοχής, ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης, μπορεί να αγγίζει το 1.5 εκ. ευρώ κ.λ.π. Οι εμπορικοί σύλλογοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν ομοιόμορφα στέγαστρα και τέντες, ίδιες πινακίδες, να προβάλλουν οργανωμένα την περιοχή κ.λ.π.

magnesianews.gr