Τριάμισι χρόνια capital controls τουλάχιστον προβλέπεται ότι θα συμπληρώσει η Ελλάδα, αφού η κατάργησή τους δεν εκτιμάται ότι θα έρθει νωρίτερα από το τέλος του 2018, υποστηρίζει αρμόδια υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. 

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί κάποια επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών. 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών καλούνται, με το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, να παρουσιάσουν ώς τις 16 Μαΐου, οδικό χάρτη για τη χαλάρωσή τους. Ο χάρτης ήδη ετοιμάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει ημερομηνίες σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων, αλλά θα καταγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποφασίζονται κάθε φορά τα επόμενα βήματα. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι, κατά πληροφορίες, οι εξής: 

• Η επιστροφή των καταθέσεων. • Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

• Η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. 

• Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

• Η ρύθμιση του χρέους. 

«Στο τέλος του 2018, αν όλα πάνε ιδανικά, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος των ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στις καταθέσεις θα αρθούν τελευταίοι», σημειώνει η υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Καθημερινή (Ευγενία Τζώρτζη)