Στην πολύ καλή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εντός του 2023 αλλά και στα «εργαλεία» εκείνα που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστική τη μετοχική ιδέα αναφέρθηκε η διοίκηση της ΕΧΑΕ στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννη Κοντόπουλο το Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στην πρώτη θέση το 2023 στις αποδόσεις μεταξύ όλων των αγορών με κέρδη 31,1%.

Παράλληλα, η μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει διαμορφωθεί στα 74 δισ. ευρώ ενισχυμένη κατά 17% σε σχέση με το 2022 και η μέση αξία των συναλλαγών έφτασε τα 108 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 47% σε σχέση με το 2022.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αναζωπυρωθεί και οι ενεργές μερίδες από 20.000 στο τέλος του 2022, έχουν φτάσει έως σήμερα τις 26.000.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου λαμβάνει πρωτοβουλίες για νέες εισαγωγές, την προβολή των εισηγμένων και κυρίως τη διεύρυνση των κινήτρων ώστε να γίνει ελκυστική η απόκτηση μετοχών ή εταιρικών ομολόγων από τους επενδυτές και όλα αυτά σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την αγορά αφού το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Τα φορολογικά κίνητρα

Μεταξύ των φορολογικών κινήτρων ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε ότι ως ΕΧΑΕ έχουν προτείνει και αναμένουν νομοθέτηση -ίσως και εντός του 2023- για μηδενικό φόρο στο κουπόνι των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Σήμερα αν το επιτόκιο σε ένα ομόλογο είναι 4%, το ποσοστό αυτό φορολογείται με 15%.

Στόχος είναι με τη νομοθετική ρύθμιση να «ξεπαγώσει» η αγορά των εταιρικών ομολόγων που για κάποια χρόνια αποτέλεσε μια καλή επενδυτική ευκαιρία για τους μικροεπενδυτές αλλά και για τις ίδιες τις εταιρείες που δανείζονταν με επιτόκια χαμηλότερα από τις τράπεζες.

Το δεύτερο φορολογικό κίνητρο που έχει σχέση και με την αποταμίευση αλλά και το συνταξιοδοτικό είναι η μελέτη για τη θεσμοθέτηση ενός προσωπικού επενδυτικού κουμπαρά για κάθε πολίτη, όπου οι κινητές αξίες που θα περιλαμβάνει (μετοχές, αμοιβαία κ..α) δεν θα φορολογούνται, στα πρότυπα του αμερικανικού λογαριασμού 401(k). 

Αγορά ιδίων μετοχών και μέρισμα 0,1564 ευρώ

Το σώμα των μετόχων ενέκρινε νέο διετές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή αγοράς τα 0,42 ευρώ και ανώτατη τα 6 ευρώ. Εδώ κατεγράφησαν διαμαρτυρίες μετόχων γιατί η μετοχή ήδη είναι πάνω από τα 5 ευρώ και θεώρησαν τα 6 ευρώ ως πολύ χαμηλό ταβάνι για την ανώτατη τιμή αγοράς.

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία κατέχει 2.498.000 ίδιες μετοχές (4,14% του μετοχικού κεφαλαίου) με μέση τιμή αγοράς τα 3,33 ευρώ.

Επίσης, η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή (0,04 ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022 και 0,11 ευρώ από ειδικό αποθεματικό), ενώ χωρίς τις ίδιες μετοχές που δεν δικαιούνται μέρισμα φτάνει τα 0,1564 ευρώ. Και εδώ οι μέτοχοι υποστήριξαν ότι θα ήθελαν όπως και στο παρελθόν να υπάρξει επιστροφή κεφαλαίου και όχι μέρισμα ώστε να γλιτώσουν τη φορολόγηση του 5%, αλλά από τη διοίκηση ανέφεραν πως τα περιθώρια για αυξομειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου έχουν στενέψει (το μετοχικό κεφάλαιο είναι πλέον στα 25 εκατ ευρώ), ενώ όπως επισημάνθηκε και η πλειοψηφία των μετόχων της ΕΧΑΕ που είναι ξένοι έχουν φορολογικές επιβαρύνσεις με την επιστροφή κεφαλαίου.